Binnenland
NOSNTR

Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Pakistan, zeven doden

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfmoordaanslag op Chinees consulaat in Pakistan, zeven doden

Het Chinese consulaat in de Pakistaanse havenstad Karachi is vanochtend aangevallen door drie zelfmoordterroristen. Ze wilden met een auto het terrein van het consulaat oprijden om die daar tot ontploffing te brengen.

Er waren explosies te horen en er ontstond een vuurgevecht tussen de aanvallers en ordetroepen dat ongeveer een uur duurde. Een terrorist werd buiten het consulaat gedood, twee anderen slaagden erin de visa-afdeling te bereiken, maar werden daar omgebracht. De schotenwisseling kostte ook het leven aan twee politieagenten en twee mannen die een visum voor China kwamen.

Correspondent Aletta André over de aanslagen in Pakistan

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door het Balochistan Liberation Army, dat strijdt voor afscheiding van de regio Beloetsjistan. De groepering is fel gekant tegen de aanwezigheid van Chinese bedrijven in het land. In een verklaring laat het BLA weten dat strijdt tegen "de Chinese bezetting". De Chinezen investeren veel in Pakistan, zo'n 62 miljard dollar, en er werken duizenden Chinese migranten.

Extra beveiliging

Ze nemen er in het hele land grote infrastructurele projecten voor hun rekening, zoals wegen, spoorwegen en havens. Ook werken ze in de energiesector, de industrie en de landbouw. Sommigen zijn bang dat vooral China en de Pakistaanse elite hiervan profiteren, en dat de bevolking van Pakistan er niet beter van wordt.

"De Chinezen eisen wel extra beveiliging", vertelt correspondent Aletta André in Nieuws en Co. "De dreiging is er, dus deze aanslag is niet heel verrassend." De terroristen willen de grondstoffen niet delen met China. "En er zijn veel arbeidsmigranten, waardoor ze bang zijn dat de kans op onafhankelijkheid afneemt", zegt Aletta André.

Aanslag op sjiieten

Niet lang na de mislukte bestorming van het consulaat in Karachi was er een zelfmoordaanslag aan de andere kant van het land, op een drukke markt in de noordelijke regio Orakzai, bij de grens met Afghanistan. Er zijn 35 mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Tientallen raakten gewond.

In het gebied worden vaker aanslagen gepleegd. Het is lange tijd een toevluchtsoord geweest voor extremistische moslims die strijd leverden in Afghanistan.

De aanslag in Karachi en die op de markt hebben niets met elkaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie