Binnenland
AVROTROS

Vrees voor uitkeringsvakantie

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrees voor uitkeringsvakantie

In het Europese Parlement is afgelopen week een wet aangenomen die regelt dat buitenlandse werknemers al na één dag werken een beroep kunnen doen op de Werkloosheidswet (WW).

Daarbij kun je dan ook over een uitkering krijgen over je arbeidsverleden in het buitenland. En het wordt dan mogelijk om die Nederlandse uitkering ook in het buitenland te ontvangen. Het NRC Handelsblad kopte afgelopen woensdag al met de term uitkeringstoerisme.

aspergesteken

Een wat gekke situatie vindt dr Kelder, waarom moet Nederland een uitkering betalen over een arbeidsverleden in het buitenland, er is toch nooit premie voor betaald in Nederland? Hij belt VVD-kamerlid Dennis Wiersma, woordvoerder sociale zekerheid voor opheldering.

"Hoeveel WW krijg je na een dagje aspergesteken?", wil dr Kelder weten. "Dat hangt er heel erg vanaf hoe lang je hebt gewerkt voordat je naar Nederland kwam", antwoordt Wiersma.

"Stel je hebt 10 jaar in Polen gewerkt en komt hier een dag asperges steken en raakt werkloos, dan kun je aanspraak maken op zo’n 10 maanden WW." De WW wordt dan uitgekeerd op basis van het Nederlandse salaris, dat vaak veel hoger is dan het salaris in Polen.

"En moeten wij dat bonnetje betalen?"

"Ja, wij betalen dan die rekening", beaamt Wiersma. "En die gaan we straks ook nog betalen als die Poolse aspergesteker nog steeds in Polen woont en hier gewoon af en toe naartoe rijdt. Dat is wat Europa wil, dat waar je ook woont, je overal je sociale zekerheid opeten."

Vakantie

"Dus stel dat ik word ontslagen, kan ik dan ook in Bulgarije aan de Zwarte Zee gaan liggen en mijn WW opstrijken?", wil dr Kelder weten. "Ja, in theorie is dat wel wat Europa wil", zegt Wiersma.

De VVD heeft tegengestemd in het Europees Parlement, en dat geldt ook voor alle andere Nederlandse Europarlementariërs. De wet is toch in het Europese Parlement aangenomen en nu volgt er een proces van onderhandelingen met de Europese Commissie om te kijken hoe de wet precies wordt ingevuld.

"Als we dat proces kunnen rekken tot na de Europese verkiezingen dan kunnen we het misschien nog tegenhouden" hoopt Wiersma. Als door de verkiezingen het politieke landschap verandert in Europa, kan het zijn dat de wet nog wordt aangepast.

De uitkeringsvakantie

Ster advertentie
Ster advertentie