Naar homepage
Binnenland

Marion van der Woude revalideert van corona: 'Ik had gehoopt dat ik verder hersteld was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion van der Woude revalideert van corona: 'Ik had gehoopt dat ik verder hersteld was'

Meta van der Woude werkt als arts op de Intensive Care en kreeg begin april corona. Korte tijd daarna lag zij zelf als patiënt op de afdeling waar zij zelf werkt, in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen. Wat volgt is een lange periode van revalidatie, waar zij nog steeds mee bezig is.

"Ik had eigenlijk gehoopt dat ik nu veel verder hersteld was. Ik hoopte dat ik na een half jaar wel weer de oude zou zijn, maar het tegendeel is helaas bewezen. Ik mis nog steeds heel veel spierkracht, dat is echt nog maar de helft van wat ik zou moeten hebben", vertelt Van Der Woude in Nieuws & Co.

Van Der Woude merkt dat sterk in haar dagelijks functioneren. Ze merkt dat bij het traplopen, het boodschappen doen en zelfs het open maken van een fles kost veel moeite voor de arts. "Dat soort dingen zijn allemaal moeilijk. Ik ben wel in augustus weer begonnen met werken, ik doe nu vooral veel ondersteunend werk."

"Ik geef bijvoorbeeld onderwijs aan de arts-assistenten, ik doe bijvoorbeeld ook onderzoek en ik doe een aantal kwaliteitsverbeterende werkzaamheden. Eigenlijk vooral werkzaamheden die artsen en dokters er vaak naast doen."

Verschillend perspectief

Ze heeft door haar revalidatieproces geleerd dat een opname toch vaak heel anders aanvoelt. Het perspectief verschilt flink van het beeld dat de zorgverlener heeft. "Je denkt normaalgesproken dat je redelijk kan inschatten hoe een bepaalde ervaring over komt op de patiënt, zoals even uit bed in de stoel. Maar dat was toch echt een hele bevalling."

"Dat kan leiden tot veel duizeligheidsklachten, iets wat je als arts vaak niet realiseert. Je weet als arts dat het goed is voor mensen, terwijl een patiënt er ontzettend tegen op kan zien", gaat Van Der Woude verder. Ze probeert dan ook nu met het onderwijs ook het perspectief van de patiënt beter weer te geven.

Aantal besmettingen in Heerlen valt mee

Op dit moment neemt het aantal besmettingen in Nederland sterk toe, maar volgens Van Der Woude lijkt het in Heerlen nog wel mee te vallen. "De coronapatiënten zijn nu op één hand te tellen. We zien dus dat mensen in Limburg zich wel goed houden aan de maatregelen."

Er worden veel vergelijkingen getrokken met de eerste golf, maar nu zijn er genoeg andere plannen om het anders aan te pakken. Zo zijn er maatregelen voor patiëntenspreiding maar zullen ook aanpassingen worden gedaan aan het bezoekbeleid.

"De schrijnende bezoekregeling was iets waarvan wij dachten dat het echt anders moest. We willen er nu alles aan doen om mensen de emotionele situaties zoals we die kenden in het begin van dat jaar. Dat zal nu echt anders gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie