Binnenland

D66-Kamerlid Paternotte: 'Nederland is 'gekke Henkie' in Europa'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Paternotte: 'Nederland is 'gekke Henkie' in Europa'

[AVROTROS] Er zou een bedenktijd moeten komen voor bedrijven die met vijandige overnames te maken krijgen. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Jan Paternotte. Zo moeten Nederlandse bedrijven beter worden beschermd. Nu lijkt Nederland in Europa volgens Paternotte 'gekke Henkie', omdat andere landen wel goede beschermingconstructies hebben. Daardoor zouden Nederlandse bedrijven extra populair zijn. Dat zei hij vanmiddag in het NPO Radio 1-programma EenVandaag.

Paternotte doelt dan op maatregelen die de overheid kan nemen om bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. Voorbeelden van dit soort constructies zijn bijvoorbeeld een commissie die de overname goed moet keuren en moet letten op het maatschappelijk belang. Ook de adempauze die Paternotte voorstelt valt onder zo’n constructie.

"Door een adempauze van een jaar in te voeren, wordt de hijgerigheid uit de overnamestrijd gehaald. Bedrijven kunnen zich dan langer en beter bezinnen op de overname en ze kunnen dan kijken of er niet nog actie ondernomen moet worden waardoor de overname niet meer interessant is."

Het gaat vooral om werkgelegenheid en innovaties

Maar horen die vijandige overnames niet gewoon bij het economische spel? Martin Visser, financieel commentator van De Telegraaf, vindt van wel. Hij zegt dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wie de eigenaar van een bedrijf is, als het bedrijf maar in Nederland is gevestigd. Daarmee houd je het maatschappelijk belang van deze bedrijven ook overeind, is zijn redenering. "Het gaat dan vooral om de werkgelegenheid en om de innovaties waarin deze bedrijven investeren. Die laatste zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van onze kenniseconomie."

Luister hieronder het gesprek met Martin Visser en Jan Paternotte. Verslaggever Roos Oosterbaan sprak in de reportage ook met bierbrouwerij Jopen in Haarlem over de angst om verwikkeld te raken in een vijandige overname:

Ster advertentie
Ster advertentie