Binnenland
AVROTROS

Glaasje kraanwater in een restaurant? Nog steeds lastig punt voor horeca

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Glaasje kraanwater in een restaurant? Nog steeds lastig punt voor horeca

'Wij serveren geen kraanwater.' Dat antwoord krijgen consumenten nog vaak te horen als ze om een glaasje water vragen in een restaurant. Het staat in de top tien van ergernissen in de horeca. Waarom is het anno 2021 als consument nog steeds niet mogelijk om een duurzame keuze te maken in een restaurant?

Niet verplicht

In Nederland ben je als horeca-ondernemer niet verplicht kraanwater te schenken als een gast daarom vraagt.

"In Spanje worden 50 miljoen wegwerpflessen per dag weggegooid en om dat terug te dringen, moet de horeca verplicht kraanwater gaan aanbieden", zegt Daf Dubbelman. Hij ziet dat ook graag in Nederland ingevoerd worden. Maar, voegt hij daar aan toe, "In Spanje smaakt het wel minder lekker dan hier."

Leidingwater lekkerder

Er wordt in Nederland al jaren gesproken over kraanwater in horeca. Zo startte GroenLinks in 2012 een petitie voor gratis kraanwater in de horeca, en ook waterbedrijf Vitens deed een soortgelijke oproep in 2015.

Waarom is het dan nog steeds niet de standaard? "Omdat mensen nog steeds denken dat gebotteld water beter is", zegt Dubbelman van KRNWTR+. "Maar uit onze testen, onder meer door het proeven van leidingwater van 20 steden, blijkt dat dat niet zo is. Mensen vinden leidingwater vaak lekkerder."

Idyllische reclames

Vooral marketing speelt een grote rol in die gedachtegang. "De marketingjongens van Spa maken nou eenmaal hele mooie reclames. Maar ik hoop dat mensen, bij een idyllische reclame van een mooi bergbeekje, meer gaan denken aan alle uitstoot die onder meer de transport van dat water met zich mee brengt."

Als het aan KRNWTR+ ligt komt er een zwarte lijst, waarop staat welke horeca weigeren kraanwater te serveren. "Laat het ons vooral weten als je een keten kent. We willen namelijk graag een woordje met hen spreken!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KRNWTR+ is een social enterprise en werd in 2010 opgericht, vanuit die ergernis. Maar er is wel veel veranderd sindsdien. "Je ziet wel een enorme verbetering. In het begin was het vrij normaal om kraanwater te weigeren, nu is het eerder een uitzondering. Als ondernemers weigeren is het meestal vanuit winstoogpunt. Maar het is ook onbenul, want je verliest er gewoon klanten mee. Het is niet klantvriendelijk", zegt Daf Dubbelman van het bedrijf.

Duurzaamheid is een belangrijk argument om juist wél uit de kraan water te drinken. "Drinken uit een flesje gebotteld water heeft dezelfde co2-uitstoot als het rijden van één kilometer in een Fiat Punto."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie