Binnenland

'Experts verwachten dat uiteindelijk Trump gelijk krijgt met inreisverbod'

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Experts verwachten dat uiteindelijk Trump gelijk krijgt met inreisverbod'

[NOS] Het federale hof van beroep in San Francisco heeft het verzoek van de regering Trump afgewezen om het inreisverbod per direct weer mogelijk te maken. Een lagere rechter had bepaald dat het inreisverbod moest worden opgeschort. Het ministerie van Justitie ging daarop in hoger beroep.

Het gaat om een voorlopige beslissing van het hof, zegt Amerika-deskundige Victor Vlam. "Inhoudelijk is de zaak nog niet behandeld. Veel juridische experts in de VS verwachten dat Trump uiteindelijk toch zijn zin krijgt."

Trump verliest eerste slag in hoger beroep inreisverbod

Discriminatie

De zaak tegen de omstreden maatregel was aangespannen door de staat Washington, gesteund door enkele grote bedrijven. Het inreisverbod zou in strijd zijn met de grondwet en werkt discriminatie in de hand.

De Amerikaanse president haalde hard uit naar de rechter die het besluit nam. In een tweet noemde hij hem een "zogenaamde" rechter. Ook noemde hij het besluit belachelijk en verzekerde hij dat het zal worden herroepen. Maar in hoger beroep wordt het besluit van de rechter nu in stand gehouden door het hof van beroep, tot nadere behandeling plaatsvindt.

Het besluit van het federale hof betekent niet het einde van de rechtszaak, die is aangespannen door de staat Washington. Morgen kan het ministerie van Justitie reageren op de uitspraak. Er lopen ook nog andere rechtszaken tegen het inreisverbod.

"Het ministerie van Justitie spande gisteravond laat een spoedzaak aan tegen de uitspraak van de lagere rechter die het inreisverbod opschortte", zegt Vlam in het NOS Radio 1 Journaal. "Volgens Trump leidt een opschorting tot een acuut gevaar en kunnen er nu allerlei slechteriken de VS binnenkomen. Maar in dit tussenvonnis oordeelt de rechter dus dat er van acuut gevaar geen sprake is."

De kans dat Trump uiteindelijk toch groen licht krijgt voor zijn inreisverbod is groot, denkt Vlam. "In de VS heeft de president veel bevoegdheden als het aankomt op de nationale veiligheid. Trump beweert dat hij informatie heeft die de rechter niet heeft. Trump is dus de enige die erover kan oordelen."

De verwachting is dan ook dat Trump gelijk krijgt. "Het is heel goed mogelijk dat hij het inreisverbod uiteindelijk mag instellen."

Ster advertentie
Ster advertentie