Binnenland
NOS

Podcast De Stemming: 'Baudet behaalt eerste parlementaire succes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Stemming: 'Baudet behaalt eerste parlementaire succes'

Jarenlang werkten ambtenaren achter de schermen aan het VN-migratiepact van Marrakesh. Dat het nu toch op de politieke agenda kwam, komt vooral door de campagne die Forum voor Democratie ertegen voerde, volgens politiek commentator Joost Vullings.

{podcast audio="68034" caption="De Stemming #50: 'Baudet boekt eerste politieke succes met Marrakech'" }

"Dit kun je wel het eerste parlementaire succes van Thierry Baudet noemen", zegt hij in de nieuwe editie van De stemming van Vullings en Van Weezel. "Hij heeft daar lang en hard aan gewerkt. Door de druk die hij heeft opgebouwd samen met de PVV en de SGP, is dit proces toch op gang gekomen."

Volgende week staat er een debat gepland over het pact van Marrakesh. "Maar het kabinet heeft Baudet nu al de wind uit de zeilen genomen door de aankondiging dat er een stemverklaring komt", meent Van Weezel. Nederland stemt wel in met het pact, maar wil met een extra verklaring onderstrepen dat migranten er geen rechten aan kunnen ontlenen.

De coalitiepartijen willen niet dat dit een thema wordt in de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar, denkt Vullings. "Ze moesten dus iets doen. Hiermee geven ze het signaal af dat er naar de kritiek is geluisterd en dat de gevolgen waar Baudet voor waarschuwt, niet zullen gebeuren."

Verder in De Stemming

Vullings en Van Weezel voorspellen dat er meer politiek theater gaat komen in de Eerste Kamer, met de komst van vele zwaargewichten zoals Annemarie Jorritsma, Paul Rosenmöller en Mei Li Vos.

Speciale aandacht deze week voor De Telegraaf, dat de dubbele moraal van de Haagse politici ter discussie stelde vanwege het preventieakkoord. Een artikel om van te smullen, vonden Vullings en Van Weezel.

Ster advertentie
Ster advertentie