Binnenland
MAX

Officier van justitie in Rotterdam vrijgemaakt voor aanpak huiselijk geweld en stalking

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Officier van justitie in Rotterdam vrijgemaakt voor aanpak huiselijk geweld en stalking

Het is een schokkend cijfer: elke 8 dagen wordt in Nederland een vrouw om het leven gebracht. In veel gevallen gebeurt dat door iemand die zij kende, bijvoorbeeld een partner of een ex-partner. Vaak gaat er een lange periode van huiselijk geweld of stalking aan vooraf. Sinds november is officier van justitie Berte van Heemst in Rotterdam helemaal vrijgemaakt voor dit soort zaken.

"Rotterdam kent hoge cijfers als het om huiselijk geweld gaat. Wij vonden het als parket Rotterdam zo’n ernstig probleem dat het nodig was om er een fulltime officier op te zetten. Ik heb meteen 'ja' gezegd toen ze bij mij kwamen. Dit is echt iets voor mij omdat ik een feministisch kantje heb en dit zijn de zaken waar ik officier van justitie voor ben geworden."

Ze krijgt per week gemiddeld vijf nieuwe zaken op haar bureau. "Het zijn veel stalkingszaken waarbij er een hoog risico is op escalatie. Stalking is vaak het voorportaal voor huiselijk geweld. Ik heb wel eens gehoord dat verdachten in hun eigen jeugd een hechtingsstoornis hebben opgelopen. Als zij in een gezin zijn opgegroeid waarbij de vader uit beeld is, dragen zij dat hun hele leven met zich mee. Als ze zelf in een relatie komen, klampen ze zich vast. Ze willen snel samenwonen, zijn heel erg jaloers en willen controle houden op hun vriendinnen of vrouwen. Als zij de relatie wil stoppen, kunnen zij dat niet accepteren."


Quote

Ik heb meteen 'ja' gezegd toen ze bij mij kwamen.

Berte van Heemst

Als een zaak op haar bureau belandt kijkt Van Heemst eerst welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. "Je kan een melding aan het adres of telefoonnummer van het slachtoffer koppelen. Dan weet de politie meteen dat als daar vandaan gebeld wordt het om een stalkingszaak gaat. Je kunt een speciale noodknop krijgen als slachtoffer en in het ergste geval moet iemand overgeplaatst worden naar een veilig adres."

Soms is het werk heel heftig. "Gelukkig kan ik mijn werk goed achter me laten als ik eenmaal thuis ben", besluit Van Heemst.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie