Binnenland
WNL

Antropoloog en criminoloog: 'Overheid heeft veel geëxperimenteerd met criminele jongeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Antropoloog en criminoloog: 'Overheid heeft veel geëxperimenteerd met criminele jongeren'

De overheid heeft geen idee hoe om te gaan met criminele jongeren. Dat was dertig jaar geleden al en nu nog steeds, stelt antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder. "De overheid heeft veel geëxperimenteerd", aldus Werdmölder in WNL Opiniemakers. "Iedereen kent nog wel het Glen Mills-project of de werkkampen van Lubbers: allemaal experimenten waarvan je kunt leren."

'De overheid heeft veel geëxperimenteerd met criminele jongeren'

Werdmölder zelf heeft geleerd dat je geduldig moet zijn. "Jongeren die al lang in de criminaliteit zitten kun je niet makkelijk resocialiseren. Je hebt een stok achter de deur nodig, anders lukt het niet. Ook is het belangrijk om het juiste personeel in dienst te hebben."

De antropoloog en criminoloog schreef in 2005 het boek Marokkaanse lieverdjes, over de probleem van Marokkaans-Nederlandse criminele jongeren.

Botsing

Jongeren binnen deze gemeenschap hebben te maken met een cultuurconflict, stelt de antropoloog en criminoloog. "Deze jongeren groeien op in een gemeenschap die harder en autoritairder is dan de Nederlandse samenleving, die wat toegevender is. Ik stel dat bij die botsing twee dingen kunnen ontstaan", zegt Werdmölder. "Bij jongeren die minder sterk in hun schoenen staan leidt dit tot verzet, criminaliteit en drugsgebruik."

"Maar bij hen die wél sterk in hun schoenen staan, leidt het tot creativiteit. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Turken, zie je veel Marokkanen in creatieve beroepen. Schrijvers, mode-ontwerpers, voetballers: noem maar op", besluit de wetenschapper.

Ster advertentie
Ster advertentie