Binnenland
EONOS

Gommers vindt versoepelingen te vroeg: 'We zitten op het punt van net wel of geen code zwart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers vindt versoepelingen te vroeg: 'We zitten op het punt van net wel of geen code zwart'

"Het is echt drama op de IC: de versoepelingen komen echt te vroeg", zegt Diederik Gommers in Langs de Lijn en Omstreken in reactie op de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge.

Vanaf 28 april verdwijnt de avondklok, mag je weer twee gasten thuis ontvangen, kun je weer naar het terras en zonder afspraak naar de winkel. Dat maakte premier Rutte bekend. "Wat mij betreft komen de versoepelingen echt te vroeg", zegt Gommers.

De besmettingscijfers zijn op dit moment hoger dan in januari, toen de avondklok werd ingevoerd. Daarnaast is het R-getal boven de 1 en is de druk op de Intensive Care volgens Gommers torenhoog. "Vandaag was de situatie op de IC echt schrikbarend. Minister-president Rutte heeft het over een plateau waar we op zitten, maar ik denk dan: je bent blijkbaar niet helemaal op de hoogte van de laatste feiten van de laatste vier dagen."

"In het OMT hebben we afgelopen vrijdag dezelfde cijfers gezien als waar Rutte aan refereert. De vooruitzichten zijn goed volgens de modelleurs. We moeten ook aan versoepelingen beginnen, maar pas echt nadat we een aantal dagen een daling waarnemen. Dat is nu niet het geval; dit is echt te vroeg", vertelt Diederik Gommers. "We hadden afgesproken om pas te versoepelen als we de piek voorbij zijn en de cijfers verbeteren. Er bestaat inderdaad een kans dat de piek gaat dalen eind van de week, maar ik wil dat eerst zien."

Slechte dag

"We hadden een hele slechte dag in het ziekenhuis vandaag. De toename van covid-patiƫnten op de IC was nog nooit zo hoog dit jaar. We zitten op dit moment op het punt van net wel of geen code zwart. We moeten morgen in het Erasmus zelfs openhartoperaties afzeggen: het is echt drama op de IC. De vakantie van de verpleegkundigen gaat niet door omdat de terrassen open moeten. De wereld in het ziekenhuis is echt totaal anders dan wat er buiten de ziekenhuizen leeft."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie