Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Hardlopen verlengt je leven'

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Hardlopen verlengt je leven'

"Ik weet of ik nog zou leven als ik niet zou rennen." Dat zei de Amerikaanse Harriette Thompson nadat ze in 2015 op haar 92ste de marathon van San Diego had gelopen. Ze was daarmee de oudste vrouw ooit die een marathon uitliep. Lammert de Bruin checkt of hardlopen inderdaad je leven verlengt.

Gisteren overleed Thompson op 94-jarige leeftijd, meldden Amerikaanse media. Ze bezweek aan verwondingen die ze opliep door een val toen ze cadeautjes uitdeelde aan buren. Sportarts Bram Bessem van het Sport Medisch Centrum van het UMCG weet dat haar uitspraak klopt. “Door bewegen, en in dit geval hardlopen, leef je gewoon langer.” Volgens Bessem gaat het om zo’n drie tot vijf jaar langer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daag elkaar uit

De ervaren marathonloopster Miranda Boonstra, die in 2015 nog de titel Nederlands Kampioen op de marathon binnensleepte, hoopt dat zij op haar 90ste nog lekker een rondje door het bos kan lopen. “Maar een marathon, nee. Dat hoeft dan denk ik niet meer.”

“Het lichaam is gemaakt om te bewegen,” legt sportarts Bessem verder uit. “Maar we zitten te veel.” Hoe meer we bewegen, hoe beter, volgens Bessem. We lijken het allemaal wel te weten, maar daadwerkelijk in beweging komen dat gebeurt toch vaak niet. Daarvoor heeft Boonstra, die sinds de blessure die ze opliep aan haar achillespees ook marathoncoach is, nog wel een tip. “Probeer het leuk te maken. Ga niet op zo’n lopende band in de sportschool, maar ga naar buiten. En zoek een maatje op. Daag elkaar uit!”

Conclusie

Hardlopen (en bewegen in het algemeen) verlengt je leven met zo’n drie tot vijf jaar. Het is dus een feit.

Verlengt hardlopen je leven?

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie