Binnenland
KRO-NCRV

Ernst Kuipers: 'We zijn weer terug bij af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: 'We zijn weer terug bij af'

"We zijn weer terug bij af. We gaan nu weer af op precies hetzelfde niveau van ziekenhuisbezetting als waar we eind oktober, begin november ook zaten. Bij de piek van de tweede golf", dat vertelt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg bij 1 Op 1.

Video niet beschikbaar

In totaal liggen er nu zo’n 1050 patiënten op de intensive care, waar de capaciteit nu ongeveer 1250 bedden is. Dit aantal wordt stapsgewijs opgeschaald tot 1450 bedden. De coronapatiënten vormen nu iets meer dan de helft van het totale aantal ic-opnames. "We hebben nu landelijk ongeveer 600 covidpatiënten op de ic. Daarnaast een aanzienlijk deel aan overige ic-patiënten. Zowel acuut als urgent geplande zorg zoals een kankeroperatie", licht Kuipers toe. Daarnaast wijst hij op reservebedden die ziekenhuizen te allen tijde vrij moeten houden voor noodgevallen.

Op dit moment is Kuipers nog hoopvol dat ze het met 1450 bedden en de sinds gisteren landelijk uitgestelde planbare zorg, gaan redden. Maar blijven de cijfers in januari stijgen, dan kunnen ook acute operaties in gevaar komen. "Die kunnen nu nog wél doorgaan, dat is belangrijk. In de eerste golf is veel van dit soort zorg enige tijd afgeschaald geweest. Dat proberen we nu echt te voorkomen."

In de zomer zijn plannen gemaakt om zo nodig de ic-capaciteit uit te breiden naar 1700 bedden. "Vanuit het ministerie kwam toen ook de vraag of we daarboven kunnen komen. Het antwoord op die vraag is dat dat helaas niet mogelijk is. Daar hebben we gewoon het personeel niet voor." Bovendien, voegt hij daaraantoe, betekent 1700 bedden nooit dat er daadwerkelijk 1700 patiënten op de ic kunnen. "Je moet altijd een aantal bedden vrijhouden voor spoedgevallen." Het personeelstekort is ook de reden dat er niet langer wordt nagedacht over noodhospitalen zoals het inrichten van Ahoy als ziekenhuis.

Tekort sneltesten vergroot druk op ziekenhuiszorg

Vanochtend werd bekend dat er een tekort aan sneltesten dreigt in de ziekenhuizen. "Op het moment dat dit toeneemt, zit dat de zorg verder in de weg." Kuipers legt uit hoe intensief en tijdrovend het is als je een patiënt moet behandelen waarvan niet via een test kan worden uitgesloten of zij of hij corona heeft. Op de vraag of het tekort, net zoals in de eerste golf, een kwestie is van te afwachtend inkoopbeleid, stelt Kuipers dat hij die vergelijking niet ziet. "Het is vaak zo dat de middelen er simpelweg niet zijn. Dat hoeft niet voor de hele test te gelden, maar kan ook om een klein onderdeel gaan."

Ernst Kuipers: ‘We zijn weer terug bij af’

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie