Gasrekening dreigt komende jaren te duur te worden voor kwetsbare groep
- Nieuws
- Gasrekening dreigt komende jaren te duur te worden voor kwetsbare groep
De gasrekening dreigt voor kwetsbare groepen over een paar jaar een enorme last te worden. Daarvoor waarschuwt energieleverancier Essent. Steeds meer woningen gaan van het gas af, maar niet iedereen kan zich die overstap veroorloven. Bovendien draaien de "achterblijvers", vaak kwetsbare huishoudens, op voor steeds meer vaste kosten. Die rekening kan wel 400 euro per jaar omhoog gaan.
Gasrekening dreigt in komende jaren te hoog te worden voor kwetsbare groep
Video niet beschikbaar
Anna Custers, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam, snapt dat Essent nu een waarschuwing afgeeft voor de oplopende kosten. "Voor de lage inkomens is het waarschijnlijk net een stapje te veel," zegt ze in Nieuws en Co. "Over zes jaar 400 euro erbovenop is voor veel huishoudens net te veel."
De waarschuwing komt volgens haar ook uit voorzorg. "Het is goed om vooruit te kijken: wat gaat er met de prijzen gebeuren? En hoe staat het met het gemiddelde huishouden in Nederland? Kunnen ze dat aan? Ik denk ook dat energiemaatschappijen na de crisissen van de afgelopen jaren zich verantwoordelijk voelen voor de betaalbaarheid en beschikbaarheid."
Noodfonds
Een van de maatregelen die Essent benoemt, is het uitbreiden van het noodfonds. Het was een van de maatregelen die in 2022 werd ingezet. Eerder werd al het energieprijsplafond ingesteld en kregen huishoudens twee keer een uitkering van 190 euro. "Toen zag je dat, ondanks deze maatregelen, er nog steeds huishoudens waren die moeite hadden met het betalen van deze rekening. Daar is dat noodfonds voor in het leven geroepen. 200.000 mensen hebben daar aanspraak op gemaakt; de helft heeft dat ook toegekend gekregen."
Het waren huishoudens die zo’n acht tot tien procent van hun maandelijkse inkomen kwijt waren aan het betalen van de energierekening. "Ze konden het niet betalen en het noodfonds heeft ervoor gezorgd dat het wel betaald werd en deze huishoudens niet in de schulden kwamen."
Verduurzamen
Maar het belangrijkste is volgens Custers verduurzamen. "Wat daar de grote opgave is, is dat er een enorme ongelijkheid is in die energietransitie. De huishoudens die het zich kunnen veroorloven, verduurzamen en brengen hun rekening naar beneden. Maar de lagere inkomens hebben daar zelf de middelen niet voor en sociale huur loopt daar vaak op achter."
Het noodfonds verder uitbreiden is dan ook geen structurele oplossing, vindt Custers. "Het was echt een noodfonds; een reactie op de enorme prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het was een reactie op een crisis. Nu hebben we een langere termijn, een aantal jaar," zegt ze. "De vraag is of dit dan de manier is om het te regelen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.