Binnenland
MAX

Veeboeren van 'vroeger' op de gevoelige plaat

foto: Johan Wittemanfoto: Johan Witteman
  1. Nieuwschevron right
  2. Veeboeren van 'vroeger' op de gevoelige plaat

Wat is er toch gebeurd met al die boeren die vroeger al handjeklappend hun koeien verkochten op de veemarkt? Dat vroeg fotograaf Johan Witteman zich af. Hij zocht ze op en legde ze vast op de gevoelige plaat, vertelt hij in Villa VdB. "Maar ze vinden en overtuigen was nog niet makkelijk".

Johan Witteman portretteert ‘Koppen van Vroeger’

"Ik kom uit Neck, een gehucht in de buurt van Purmerend. En ik herinner me de koemarkt, met allemaal cafés eromheen, megaveel koeien, boeren met petten op en een wandelstok bij zich. Die mannen en die vrouwen waren tanig, dat waren sterke mensen. Met grote handen en verweerde gezichten", vertelt Witteman, denkend aan vroeger.

Netwerk

En wie wel eens op de veemarkt is geweest, herinnert zich dat zelf waarschijnlijk ook. Die mensen waren anders dan de huidige boeren, die veel met gigantische landbouwmachines werken. "Die hebben verwarming of airco. Die boertjes van vroeger, die waren echt alleen maar buiten", lacht Witteman. Maar die boeren vinden om te fotograferen, dat was een hele uitdaging. "Kleinschalige boeren verdwijnen nu heel snel, dus ik moest het in mijn netwerk uitzetten. Dan krijg je een adres, maar dan ben je er nog niet. Je hebt een kruiwagen nodig, iemand die ze kennen. Dat is heel belangrijk, want dat klinkt al vertrouwd."

Twee minuten tijd

Foto's laten zien van eerdere boeren, dat doet Witteman niet. "Ik wil niet dat ze een voorbeeld hebben en dat na gaan doen. Ik haal ze uit hun werk. Dat is voor mij hard werken. Ik kom op het erf, maak een praatje en win vertrouwen. Maar ben ook direct bezig met het plaatje. Want je krijgt maar twee tot drie minuten de tijd, daarna zijn ze het wel zat. Want ze snappen sowieso niet dat ze op de foto moeten", lacht Witteman.

chevron right
chevron right
foto: Johan Witteman
Willem Schilder Scharwoude

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie