Binnenland
NOSNTR

RIVM meldt bijna 19 procent meer besmettingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM meldt bijna 19 procent meer besmettingen

In vergelijking met vorige week zijn er de afgelopen zeven dagen aanzienlijk meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week zijn er 29.977 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 25.229. Dat is een toename van bijna 19 procent.

Meer mensen laten zich testen: het waren er 263.291, ruim 70.000 meer dan vorige week (190.153), toen vanwege het winterweer een aantal testlocaties tijdelijk gesloten was.

Van de mensen die zijn getest, was 9,8 procent positief en dat is een stuk lager dan de 11,5 procent van vorige week. Aura Timen, hoofd Infectiebestrijding van het RIVM, noemt het beeld minder rooskleurig dan verwacht. "Het is een kwetsbare situatie. We zien ook in de infectieradar dat er meer mensen zijn met luchtwegklachten", aldus Aura Timen in Nieuws en Co. "Al met al zijn dat indicaties dat op dit moment de situatie nog heel kwetsbaar is."

Landelijk steeg het aantal positieve meldingen per 100.000 inwoners in de afgelopen week in vergelijking met de week ervoor. In de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek, Drenthe en Gelderland-Midden bleef het aantal mensen met een positieve testuitslag ongeveer gelijk aan de week ervoor, maar in de overige veiligheidsregio's was sprake van een stijging in het aantal meldingen per 100.000 inwoners.

R-getal bijna 1

Het zogenoemde reproductiegetal ging ook omhoog: van 0.96 op 29 januari naar 0,99 op 5 februari. Dat betekent dat 100 mensen in Nederland op dat moment 99 anderen infecteerden. Daarmee blijft de epidemie vrijwel op hetzelfde niveau. Het aantal mensen dat met coronaklachten in het ziekenhuis is opgenomen, nam niet verder af, terwijl op de IC's afgelopen week weer iets meer mensen werden opgenomen.

Het RIVM wijst er nogmaals op dat we zonder de coronamaatregelen nu veel meer besmettingen zouden hebben gehad. Dat geldt voor alle virusvarianten. De extra maatregelen van de afgelopen maanden hebben ertoe geleid dat mensen minder contacten met anderen hadden en dat daardoor veel besmettingen zijn voorkomen, zegt het RIVM.

Aura Timen ziet geen ruimte voor veel versoepelingen. "Het is een duivels dilemma. Elke versoepeling gaat gepaard met meer besmettingen en ziekenhuisopnames. Maar we horen ook de roep in de maatschappij om iets te doen tegen de andere gezondheidsschade. Dan ligt het gedeeltelijk openen van de scholen het meest voor de hand. Die belangenafweging is aan de politiek."

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 1917 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1908), van wie 538 op de IC (gisteren: 561), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Timen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie