Binnenland
BNNVARA

Nieuwe omgevingswet zorgelijk voor natuur

foto: Sven de Koe/Unsplashfoto: Sven de Koe/Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe omgevingswet zorgelijk voor natuur

Op 1 juli 2022 gaat een nieuwe wet in, waarin alles bij elkaar komt als het over onze leefomgeving gaat: de Omgevingswet. Regels over wonen, werken, landbouw, natuur, bouwen en luchtkwaliteit gaan veranderen. Waar komen nieuwe woningen, hoe hoog mag er gebouwd worden, waar gaan we energie opwekken, hoe beschermen we natuur en landschap? Maar, is die nieuwe wet wel zo voordelig voor de natuur? Arnold van Vliet van de Heimans en Thijsse Stichting en Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap bespreken het in Vroege Vogels.

Toegegeven, als omwonende krijg je met de nieuwe Omgevingswet meer ruimte voor inbreng als het over je leefomgeving gaat. De nieuwe wet biedt in principe kansen om je omgeving te vergroenen. Maar de keerzijde is dat de bouwprocedures simpeler worden en dat gemeentes en provincies meer zelf kunnen bepalen. Dat kan slecht uitpakken, bijvoorbeeld als er geen bouwvergunningplicht meer wordt opgenomen in het omgevingsplan.

Arnold van Vliet van de Heimans en Thijssestichting en Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zijn er niet gerust op dat de natuur hier erg mee gebaat is. "In de nieuwe Omgevingswet bepaalt een projectontwikkelaar bijvoorbeeld zelf of het wel nodig is te onderzoeken of er beschermde plant- en diersoorten voorkomen in het terrein waar hij wil gaan bouwen", legt Van Vliet uit.

'Algehele mobilisatie'

Het is straks meer zaak dan ooit dat natuurminnende mensen zelf of samen met lokale natuurverenigingen dit soort projecten in de gaten gaan houden en bezwaren gaan indienen als het mis dreigt te lopen. Van Vliet roept dan ook om dat straks te gaan doen en eens een kijkje nemen op de website Samen voor onze leefomgeving, waar veel uitgelegd wordt over de nieuwe Omgevingswet. Jaap Dirkmaat spreekt van een 'algehele mobilisatie': "Iedereen moet nu wakker worden en opstaan, want we krijgen een krakkemikkige wet", zegt hij. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap scherpt de messen al voor diverse gangen naar de rechter.

Nieuwe omgevingswet zorgelijk voor natuur

Arnold van Vliet en Jaap Dirkmaat

foto: Vroege Vogels

Arnold van Vliet en Jaap Dirkmaat

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie