Binnenland
NOS

'Stimulering zonnepanelen niet nodig en oneerlijk'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stimulering zonnepanelen niet nodig en oneerlijk'

De huidige regeling om zonnepanelen financieel aantrekkelijker te maken is niet meer nodig en wordt steeds oneerlijker. Dat zeggen energiebedrijven en energie-experts. Het gaat daarbij om de zogenoemde salderingsregeling: energie die wordt opwekt met zonnepanelen maar niet wordt verbruikt kan terug worden verkocht aan de energieleverancier.

Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, legt in het NOS Radio 1 Journaal uit waarom hij het huidige systeem oneerlijk vindt. "Mensen met zonnepanelen leveren veel elektriciteit aan het net op momenten dat stroom weinig waard is, en krijgen dat terug op momenten dat het veel waard is. De leveranciers maken daar verlies op en die verliezen worden verdeeld over alle afnemers, dus ook over mensen die geen zonnepanelen hebben."

Visser vindt het een goede zaak dat steeds meer mensen zonnepanelen op hun woning installeren, maar benadrukt dat dit niet voor iedereen mogelijk is. "Lang niet iedereen heeft een geschikt dak, denk aan mensen die in flats wonen." Volgens Visser kunnen die huishoudens niet meeprofiteren, terwijl ze wel meebetalen.

'Het hele jaar quitte'

Dat zonnepanelen voordelig kunnen zijn merkt de familie Goldschmidt, die sinds een jaar in een duurzaam nieuwbouwhuis woont in het Groningse Blauwestad. Via een app houdt Marieke Goldschmidt nauwkeurig het stroomverbruik van haar gezin en de opbrengst van hun 24 zonnepanelen bij.

"Je ziet in de wintermaanden dat we meer verbruiken dan dat we opwekken, wat ook logisch is natuurlijk. In maart begint het op te lopen qua opwekken. Je ziet ook mooi onze vakantie in juli, waarin we weinig hebben verbruikt en veel hebben opgewekt. Dat bij elkaar maakt dat we eigenlijk het hele jaar door ongeveer quitte spelen."

Voor veel Nederlanders zijn de energiekosten de afgelopen maanden enorm gestegen. Dat geldt ook voor Goldschmidt, maar voor haar gezin is dat geen probleem. "“Wij krijgen wel aan het eind van de maand onze nieuwe variabele tarieven, maar de terugwinvergoeding van onze zonnepanelen is ook verhoogd. Dus je betaalt meer, maar je krijgt ook meer terug voor wat je opwekt. Daardoor zouden we volgens onze energiemaatschappij op dezelfde voet verder kunnen gaan."

Langere terugverdientijd

De familie Goldschmidt heeft veel geld geïnvesteerd in hun duurzame woning, maar verwacht dit dankzij de lage vaste lasten in een jaar of zeven terug te verdienen. Als de regels veranderen, zoals lector energietransitie Martien Visser bepleit, kan dat langer gaan duren. "De terugverdientijd wordt dan misschien niet zeven jaar maar vijftien jaar. Maar dat is nog steeds een stuk meer rente dan wat je voor je spaargeld op de bank krijgt", zegt Visser.

Het kabinet heeft al langer aangegeven de regeling te willen veranderen en stuurt binnenkort een wetsontwerp naar de Tweede Kamer. "De verandering zal waarschijnlijk in een aantal stapjes gaan tot 2030. Dus de komende jaren kun je nog flink verdienen aan de salderingsregeling. Het kabinet heeft al aangegeven dat ze de regeling zo zullen afbouwen dat het investeren in zonnepanelen altijd zeer lucratief blijft", aldus Visser.

Bang voor nieuwe spelregels is Marieke Goldschmidt overigens niet. "Er is de laatste jaren zoveel veranderd en aangepast. Het is niet onze instelling om over alles bang te zijn. Als dingen veranderen zien we dat dan wel weer."

De salderingsregeling wordt steeds oneerlijker

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie