Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Venlo maant provinciebestuur Limburg: nu niet langer meer soebatten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Venlo maant provinciebestuur Limburg: nu niet langer meer soebatten

Het blijft spannend in de veiligheidsregio Limburg Noord. Zullen de dijken het houden met dit hoge water? De voorzitter van de veiligheidsregio en tevens burgemeester van Venlo, Antoin Scholten heeft weinig geslapen de afgelopen dagen, vertelt hij bij 1 op 1 Zomereditie. Scholten is tevreden over de aanpak van de crisis, maar ook kritisch over het provinciebestuur.

Video niet beschikbaar

Bijna 11.000 mensen moesten hun huis verlaten in de afgelopen dagen, maar daarvan kan nu 95 procent terugkeren, zegt de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg Noord. "Wij krijgen advies van de brandweer, defensie, het waterschap en de politie. Zij bereiden alles voor. De aanpak van de crisis ging in goede harmonie."

Scholten, ook burgemeester van Venlo, is opgelucht dat voor de meeste mensen de schade meevalt. "Die is niet zo groot als bij de overstromingen in 1993 en 1995."

De provincie heeft sindsdien fors ingezet op dijkversterking en de bouw van buffers in de Maas die net zijn afgerond. Wel werd de afgelopen jaren de vraag gesteld of die verhoging van de dijken nodig was. "De provincie was daar te lang over aan het soebatten. Is dit geen aantasting van het landschap? Er werd te lang gediscussieerd over waterwerken in een heel mooi gebied."

Beelden van de wateroverlast in Venlo

Enorm snel gegaan

Scholten: "Het is wel enorm snel gegaan dit keer. We kregen een telefoontje op maandag dat het dramatisch ging in het Ruhrgebied en hier was nog niets aan de hand. De beelden die we vervolgens zagen uit Duitsland en België waren een enorme wake-up call voor ons." De vraag is nu wat acceptabel is voor de bewoners rondom de rivieren hoe vaak het water buiten de oevers mag treden?

"Het doel is dat het risico overal in Nederland gelijk moet zijn, of je nu naast een rivier woont of in de lager gelegen Randstad." Als de laatste zeventien zwakke plekken rondom de Maas ook zijn afgerond qua dijkverzwaring, moet het volgens Scholten weer veilig zijn in zijn eigen regio. De kans op een overstroming zou dan weer teruggebracht zijn naar één keer in de honderd jaar. "Dan is de totale Maas veilig", aldus Scholten.

Liever luisteren?

Video niet beschikbaar

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie