Binnenland
WNL

Staatssecretaris van Defensie waarschuwt over NAVO-norm: 'Voet niet van het gaspedaal'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris van Defensie waarschuwt over NAVO-norm: 'Voet niet van het gaspedaal'

Het is belangrijk dat Nederland de NAVO-norm voor Defensie structureel gaat halen. Dat stelt staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat in Sven op 1. "Gezien de huidige dreiging zou het onwenselijk zijn als we de voet van het gaspedaal halen", aldus de bewindsman.

Op dit moment haalt Nederland de NAVO-norm van twee procent niet, maar dat doen we als het aan het kabinet ligt vanaf 2024 wel. "Ja, Defensie krijgt er een hoop geld bij", erkent Van der Maat. "Vervolgens hebben we gezegd: alles wat we hebben, willen we beter gaan bewapenen. Dat maakt het land een stuk veiliger, mocht er een conflict uitbreken."

Vooruitblik voorjaarsnota

De staatssecretaris blikte ook vooruit op de op de voorjaarsnota en mogelijk bezuinigingsmaatregelen gezien de stijgende rente en inflatie. "We zitten in een breed afwegingspakket, dus dat is complex", geeft de VVD-bewindsman toe. Toch is hij voorstander van structurele investeringen in zijn eigen departement. "Het is echt ongewenst als de voet van het gaspedaal gaat."

Hij wijst op de geopolitieke dreiging en het belang van langetermijninvesteringen op defensie. "We moeten kijken hoe we die twee procent zo snel mogelijk structureel kunnen maken."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie