Binnenland
NOSNTR

Aura Timen (RIVM): 'Geadviseerde maatregelen nog steeds belangrijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aura Timen (RIVM): 'Geadviseerde maatregelen nog steeds belangrijk'

Meer coronabesmettingen, een hoger besmettingsgetal en een bijeenkomst van het Outbreak Management Team op aanvraag van het kabinet: wie de afgelopen week het nieuws volgde, kreeg geen rooskleurig beeld. Toch ziet Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, wel een verbetering.

"Er is nog steeds een toename, maar het gaat minder snel dan vorige week," zegt Timen in Nieuws en Co. Vorige week werd de verdubbeling nog 'verontrustend' en 'een wake-up call' genoemd. Deze week ziet het RIVM dus een lichte verbetering.

Hoewel het aantal besmettingen minder hard steeg dan de week ervoor, benadrukt Timen dat het virus nog lang niet weg is. "Het is niet zo dat er niemand meer besmet raakt. Dus blijf je houden aan de maatregelen. Dat is gewoon ontzettend belangrijk."

OMT: adviezen volgen later

Burgemeester Aboutaleb zei gister in Nieuws en Co dat hij graag in zou willen grijpen, maar de mogelijkheden niet heeft. Aura Timen snapt de frustratie. "In Rotterdam zie je een sterkere stijging. Regionale oplossingen zouden daar zeker goed kunnen zijn."

In buurlanden wordt steeds vaker een mondkapje verplicht. Het kabinet vroeg het OMT eerder deze week om ook voor Nederland de adviezen nog een keer te bekijken. "Er komt een advies, maar ik kan nog niet uitweiden over wat daar in staat."

Ook heeft het OMT besproken wat er moet gebeuren met reizigers die terugkeren uit het buitenland of die als toerist naar Nederland komen. "Nu zijn de maatregelen op vrijwilligheid. We hebben een aanvullend advies over de reizigers, maar dat volgt later."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie