Binnenland
KRO-NCRV

Marcouch maant horeca Arnhem: we blijven handhaven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcouch maant horeca Arnhem: we blijven handhaven

Kroegbazen in Arnhem die denken dat het wel los zal lopen met de coronamaatregelen nu er vanaf morgen verder wordt versoepeld, komen bedrogen uit. Dat is de boodschap van burgemeester Ahmed Marcouch aan horecaondernemers in zijn stad ook met het oog op het EK Voetbal dat volgende week begint. "Zolang de maatregelen nog gelden, gaan wij die zeker ook handhaven", zegt hij bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Vanaf zaterdag is de verdere versoepeling een feit: restaurants en kroegen weer open. En eind volgende week begint het EK voetbal. Met zijn allen naar Oranje kijken in de kroeg, vanaf een terras of stadsplein is dan nog een brug te ver. Zeker in Arnhem, de werkplek van Ahmed Marcouch die daar sinds 2017 burgervader is. In tegenstelling tot zijn Amsterdamse collega Halsema, weigert burgemeester Marcouch zich uit te spreken voor het toestaan van gezamenlijk wedstrijden kijken met grote videoschermen.

Oud-politieman

De in Marokko geboren en in Amsterdam getogen PvdA-politicus is immers van de handhaving, van law en order. En dat is ook niet zo gek want de voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Midden is oud-politieman. "We zullen de regels blijven handhaven", benadrukt hij. "En dat weten de horeca-ondernemers ook heel goed."

Om er snel geruststellend aan toe te voegen: "Het leeuwendeel van de Arnhemmers houdt zich gewoon aan de maatregelen. Het gaat altijd om een minderheid die dat niet doet."

Wapen-inlever-week

Met de oplettende ogen van een voormalige brigadier moet Marcouch in elk geval ook kijken naar deze vrijdag. Want het is de laatste dag dat Arnhemmers hun wapens anoniem en straffeloos kunnen inleveren. Deze actie begon op 31 mei en was vooral gericht op jongeren. Na deze wapen-inlever-week start een campagne tegen wapens op scholen. "Vandaag zijn er zo'n 15 wapens ingeleverd", vertelt Marcouch. "En in totaal zitten we nu op 140 wapens." Het gaat onder meer om stiletto's, kapmessen en andere verboden steekwapens.

Deze inleveractie moet vooral worden gezien als een "bewustwordingscampagne", aldus Marcouch. "Elk wapen dat we binnenhalen is voortaan van de straat. Ik ben dan ook erg blij dat iedereen meedoet met deze campagne. Moeders, jongeren, noem maar op."

Volgens Marcouch is Arnhem altijd wel overschaduwd geweest door een hardnekkige wapencultuur. "Het is stoer om een mes of pistool op zak te hebben. Ze pronken er ook mee op sociale media." En daar ziet hij ook wel weer de voordelen van in. "In principe is dat ook goed, want dan kunnen wij ze makkelijker opsporen."

Tegelijkertijd heeft de burgemeester niet de illusie dat de 'zware jongens' meedoen aan de anonieme en straffeloze inleveractie. "Maar ik hoop wel dat de spijtoptanten zich aangesproken voelen en toch overstag gaan."

Crystal meth-lab

De aan de Rijn gelegen stad prijkt als een van de weinig grote steden in de top twintig van gemeenten met de meeste criminele panden. Begin april werd in een groot pand op een industrieterrein in Arnhem het tot nu grootste crystal meth-lab van Nederland aangetroffen en opgerold.

"Buitenlandse criminelen komen inderdaad graag hierheen", erkent Marcouch. "We zijn een grensstad waar van oudsher veel criminaliteit aanwezig is. Het gaat vaak over misdaad in de Randstad, maar die is zeker ook volop in de regio aanwezig."

Marcouch signaleert dat criminaliteit vaak in Arnhem Presikhaaf en andere kwetsbare wijken in Arnhem wortel schieten. "Misdaadorganisaties hebben ook mensen nodig en het snelle geld lonkt in wijken waar veel jongeren geen perspectief zien."

Brandbrief

Vandaar dan ook dat Marcouch met veertien collega-burgemeesters twee weken geleden een brandbrief liet uitgaan richting een nieuw kabinet om zich actief in te zetten voor het herstel van kwetsbare stedelijke gebieden die kampen met 'hardnekkige sociale problemen en achterstelling'.

In deze in totaal zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden in Nederland wonen grofweg één miljoen mensen. Zij zouden zowel te maken hebben met armoede, werkloosheid en schulden, als met criminaliteit en achterstelling in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hierdoor staat de leefbaarheid en veiligheid in de wijken onder druk, zo is te lezen in de oproep van Marcouch en zijn collega's. Door de vele problemen in de wijken en 'tekortschietend overheidshandelen', zouden veel bewoners vastlopen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de hulpverlening.

In zijn eigen stad Arnhem baart de soms uitzichtloze situatie van de 'Nederlandse Nederlanders' Marcouch zorgen. "Steeds meer autochtone Nederlanders groeien op in laaggeletterde gezinnen en maken weinig kans op de arbeidsmarkt. Daar moet echt wat aan gedaan worden."

In de open brief aan een nieuw kabinet registreert Marcouch bovendien in de achterstandswijken een klimaat voor 'parallelle samenlevingen' en een kloof van 'wederzijds wantrouwen tussen overheid en burgers'. Een ideale situatie voor criminelen om misbruik van te maken, zo vult Marcouch aan

In het regeerakkoord moet dan ook ruim baan gemaakt worden voor een 'Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma Leefbaarheid en Veiligheid', meldt Marcouch. En met dit plan moet een nieuw kabinet in totaal minimaal 500 miljoen euro uittrekken voor de ontwikkeling van achterstandswijken door het hele land. "Gelukkig hebben alle voorzitters van alle fracties positief gereageerd op ons plan. En dat geldt overigens ook voor formateur Mariëtte Hamer."

Goed beleid

Denkt de burgemeester dat politiek Den Haag nu echt werk gaat maken van leefbaarheid en veiligheid in deze achterstandswijken, gezien eerdere op de vruchteloze pogingen? Marcouch is resoluut: "Goed beleid heeft mensen zoals mij opgeleverd. Als tienjarige jongen kwam ik naar dit land. Ik had nog nooit een pen vastgehouden, maar op de basisschool haalde ik alles in. Ik had een juf die mij en de kinderen uit mijn klas naar de bibliotheek meenam. Ik had ook het geluk om in een kleine klas te zitten. Dus er was geld en tijd voor kinderen zoals ik."

Marcouch maant horeca Arnhem: we blijven handhaven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie