Binnenland
WNL

SP-leider Lilian Marijnissen: Nederland kan instroom 75.000 asielzoekers aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Lilian Marijnissen: Nederland kan instroom 75.000 asielzoekers aan

SP-leider Lilian Marijnissen zegt dat Nederland de geschatte 75.000 asielzoekers aankan, áls een eerlijke verdeling plaatsvindt. Dat vertelt zij bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. Zij pleit ervoor dat gemeenten met een hoger inkomen een groter aandeel asielzoekers op zich moet nemen dan nu het geval is.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat het kan mits, en dat gebeurt nu dus niet, mensen eerlijk worden verdeeld over de gemeenten al naar gelang inwoneraantal en sociaal economische draagkracht. Dus niet heel veel asielzoekers in een klein dorp. Dat is niet oké", aldus Marijnissen.

Meer opvang door rijke gemeente

"Wat je nu ziet is dat asielzoekers meestal gehuisvest worden in de wijken met de laagste inkomens in plaats van de wijken met hoge inkomens, waar de heren en dame politici vaak zelf wonen", gaat Marijnissen verder.

Met andere woorden: gemeenten waar het gemiddelde inkomen hoog is moet meer opvang reguleren dan gemeenten waar het gemiddelde inkomen laag is. "Daar zit het sociaal economische draagvlak, dus vang mensen daar op."

Het is tevens de reden waarom SP tegen de spreidingswet zou hebben gestemd. De maatregel van asielzoekers verdelen op basis van inwoneraantal en sociaal economisch draagvlak stond daarin niet opgenomen. "Dit is voor ons cruciaal. Het is zo fundamenteel oneerlijk dat zij allemaal in de gewone wijken terechtkomen."

Arbeidsmigratie

"Wij vinden dat er een tijdelijke stop moet komen op arbeidsmigratie", vertelt Marijnissen. "Dat moeten wij veel sterker inperken. Je ziet namelijk dat werkende mensen de dupe zijn en omdat het zwaar drukt op de gewone wijken."

Volgens de SP-leider is op dit vlak "geen enkele vorm van regulering". Met als gevolg dat grote werkgevers massaal inzetten op goedkope arbeidskrachten van buiten Nederland. "Ik zou meer zeggenschap willen om hier zelf afspraken over te maken. Bijvoorbeeld door bilateraal afspraken te maken met landen over hoe je dat doet."

Het probleem blijft echter dat in Nederland een arbeidstekort is. Overal hanger bordjes van 'personeel gezocht'. Niet arbeidsmigratie maar hogere lonen is volgens Marijnissen de oplossing. Daarnaast moet volgens haar ook kritischer gekeken worden naar wat voor werk wij in Nederland willen. "Het loopt nu gewoon totaal uit de klauwen."

Lilian Marijnissen (SP-leider) over de asielinstroom, een stop op arbeidsmigratie en de klimaatproblematiek (19 juli 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie