Binnenland
AVROTROS

Dit doen jullie om elkaar te helpen tijdens de corona-crisis

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit doen jullie om elkaar te helpen tijdens de corona-crisis

In Stax&Toine bundelen we mooie verhalen van mensen die elkaar helpen tijdens de corona-crisis. Dit zijn de verhalen die voorbijkomen.

Video niet beschikbaar

Huiskamerconcerten van Ed

Ed Struijlaart is één van de vele artiesten die thuiszit omdat alle optredens gecanceld zijn. Maar Ed heeft een oplossing: ’s avonds geeft hij concerten via een livestream. “Een van mijn volgers op Twitter wees me daarop. Ik heb het gekscherend maar de Quarantaine Sessions genoemd.” Vanavond is er weer eentje. Kijkers kunnen zelf bepalen wat ze bijdragen. https://www.edstruijlaart.nl/news/quarantaine-sessions/

Hart onder de riem voor bruidsparen

Albert brengt via de NPO Radio 1-app een initiatief onder de aandacht waarbij bruidsparen die hun bruiloft moeten afzeggen een bemoedigend kaartje opgestuurd krijgen. De verzendkosten zijn het enige dat de mensen die meedoen moeten betalen.

Nieuwe site met hulpvragen

Programmeur Jan van Kampen zette zijn kennis in om dit weekend in één nacht de website www.heldnodig.nl uit de grond te stampen. Hij zag dat het nodig was om het overzicht van alle verzoeken te bewaren. “Je ziet op Twitter soms door de bomen het bos niet meer. Bovendien heeft niet iedereen een social media-account, zeker ouderen niet.”
Op de website wordt onder meer gevraagd naar een laptop-oplader omdat iemand die op een inmiddels gesloten kantoor is vergeten. Een supermarkt in Breda zocht én vond mensen die willen bijspringen vanwege de drukte.

Boodschappen doen voor ouderen

“Wij doen boodschappen voor ouderen en zwakkeren die thuis moeten blijven”, vertelt Floortje van 13 uit Gouda in Stax&Toine. Samen met haar vriendinnen heeft ze een Twitter-account opgericht en proberen het verhaal in de buurt te verspreiden door briefjes in de bus te doen.
Er zijn nog wel wat praktische zaken die lastig zijn. "We moeten de boodschappen voor de deur zetten en hoe het met de betalingen moet, moeten we nog even uitzoeken."

Facebook-oproep vanuit de buurtvereniging

Joke leidt de buurtvereniging in Zevenaar, vertelt ze in de uitzending. "We hebben een oproep gedaan dat mensen het ook moeten durven vragen, want dat kan best lastig zijn. Mensen hebben zich nog niet massaal gemeld, want we hebben twee oproepjes. Maar het staat er pas net op. Dus we verwachten wel meer."

Online cursus filmscript schrijven

Scenario-schrijver Willem Bosch wilde iets doen tegen de verveling. Hij geeft normaal al les op de Filmacademie, en die kennis gebruikt hij nu om een online cursus filmscript schrijven te organiseren. Op instapniveau, uiteraard. “Het is misschien niet interessant voor schrijvers die al langer aan films werken. Maar de komende dagen ga ik wel dieper op de zaken in!”
En het wordt nog goed bekeken ook, lacht Bosch. "Het is al 40.000 keer bekeken, dat was niet helemaal de bedoeling, haha. Maar het is heel leuk, om iets positiefs te doen. Op mijn Instagram is het te volgen, het idee is dat over twee weken iedereen een mooi beginnetje van een script heeft geschreven."
Heb jij ook een mooi initiatief? Laat het weten via de NPO Radio 1-app!

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie