Binnenland

Actievoerende leraren: 'We vragen om een eerlijk salaris en minder werkdruk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Actievoerende leraren: 'We vragen om een eerlijk salaris en minder werkdruk'

[NOS] Volgens de PO in Actie is het 'vijf voor twaalf'. Vanmiddag bieden actievoerende leraren in het basisonderwijs een manifest aan aan Kamerleden. Het is de volgende stap in hun strijd voor meer salaris en minder werkdruk.

Thijs Roovers, van PO in Actie en leraar van groep 7 op de Leonardo da Vincischool in Amsterdam, geeft dit jaar les aan een klas met 22 leerlingen. "Maar dat staat in schril contrast tot collega's die er 38 of 41 hebben", zegt hij.

'We vragen om een eerlijk salaris en minder werkdruk'

Klassen met zo veel leerlingen geven veel extra werkdruk, zegt Roovers. "Als je alleen al denkt aan de 10 minuten-gesprekken die leraren met ouders moeten voeren, maar daarna ook alle administratieve rompslomp. Dat is echt te veel."

Uit een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat alle werknemers in het basisonderwijs gemiddeld 46,9 uur per week werken, terwijl ze er voor 40 worden betaald, zegt Roovers.

De actiegroep PO in Actie is op 27 februari opgericht. Dat er halverwege april al ruim 37.000 leden zijn, komt volgens Roovers doordat er te lang niets is gedaan aan de twee doelen.

"Er is steeds meer op het bordje van het primair onderwijs gekomen. Daarnaast hebben de salarissen heel stilgestaan. Daar zijn we nu klaar mee. We zien juist voor de kinderen een probleem aankomen, omdat we minder makkelijk mensen voor de klas krijgen. Er komt echt een enorm lerarentekort aan", zegt Roovers.

Ster advertentie
Ster advertentie