Binnenland

Gedragsadviseur RIVM: 'Stel mondkapjes verplicht'
KRO-NCRV

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedragsadviseur RIVM: 'Stel mondkapjes verplicht'

Bas van den Putte, die als adviseur het RIVM en daarmee indirect het kabinet adviseert in de coronacrisis, ziet graag dat premier Rutte bij de eerstvolgende persconferentie het dragen van mondkapjes verplicht stelt. "Als je vindt dat mondkapjes nuttig zijn, dan moet je dat met alle kracht uitstralen." Dat zegt hij bij 1 op 1.

Als professor gedragsbeïnvloeding en gezondheidscommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam is Van den Putte lid van de Wetenschappelijk Adviesraad (WAR) Corona Gedragsunit van het RIMV. Maar over de mate waarin de adviezen van deze adviesraad worden meegenomen heeft de professor zorgen.

"Het kabinet had in de zomer duidelijker moeten laten zien dat het virus niet weg was, maar nog steeds onder ons was. Er had een massale campagne op gang moeten komen: informatie over hoe het virus werkt en zich verspreidt. En er had op de emotie moeten worden ingespeeld om de gevolgen van het virus te laten zien." Even later vervolgt hij: "Binnen de WAR zijn we nu bezig om te bekijken hoe we onze invloed kunnen vergroten."

Communicatief drama

Dat de mondkapjes nog niet door iedereen in publieke ruimtes worden gedragen, is volgens Van den Putte mede het gevolg van de communicatie hierover. Hij doelt hiermee op de uitspraken van RIVM-baas Jaap van Dissel van eind vorige week. Die zei enkele dagen nadat het kabinet dringend had geadviseerd mondkapjes te dragen, dat deze kapjes slechts een kleine bijdrage leveren in het tegengaan van besmettingen. "Hij mag zeggen wat hij vindt, maar communicatief is het een drama", aldus Van den Putte.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie