Binnenland
NOSNTR

Afschalen bron- en contactonderzoek "is een beetje te vroeg"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afschalen bron- en contactonderzoek "is een beetje te vroeg"

De GGD gaat binnenkort het bron- en contactonderzoek afschalen. Het kabinet heeft dit besloten nu er steeds meer mensen zijn gevaccineerd. De GGD gaat nog wél zoeken naar de bron van de coronabesmetting. Nieuw is dat de besmette persoon daarna zelf zijn huisgenoten en nauwe contacten (die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand geweest) informeert. Als een besmet persoon zijn contacten niet zelf kan informeren of als er bijzondere omstandigheden zijn, kan de GGD toch het informeren van contacten alsnog voor zijn rekening nemen.

"Wat ik niet zo goed snap, is dat iemand die besmet is zelf contacten moet bellen", zei Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboud UMC in Nijmegen, in Nieuws en Co. "Ik vraag me wel af of de contacten in quarantaine gaan." Ze denkt dat een belletje van de GGD meer indruk maakt.

Gisteren werd duidelijk dat het bron- en contactonderzoek wordt afgeschaald. Het OMT noemt dit verantwoord nu steeds meer mensen door vaccinatie beschermd zijn tegen ernstige covid-19. Het kabinet neemt het advies over.

Het bron- en contactonderzoek gaat voortaan 'op maat' plaatsvinden. Dit betekent onder meer dat een besmet persoon nog wel door de GGD wordt geïnformeerd en dat er wordt gezocht naar de bron van de besmetting. Nieuw is dat de besmette persoon daarna zelf zijn huisgenoten en nauwe contacten (die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand geweest) informeert.

Maar intussen rukt de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus snel op, ook in Nederland. En mogen vanaf morgen de mondkapjes af, en de discotheken weer open.

Even wachten nog

Maar Tostmann vindt dat we wel iets te hard van stapel lopen. "We zitten nu in zo'n overgangsfase, met de Delta-variant, dat het voor mij heel logisch was geweest om het vol te houden aan de oude stijl, totdat de grootste groep van de jongeren ook gevaccineerd is. Dus voor mij komt dit een beetje te vroeg."

Tostmann zegt wel dat - ondanks deze verandering - het zicht op het virus goed blijft, maar ze denkt dat nu nog de prioriteit moet liggen op het voorkomen van verspreiding. "Dat doe je door er toch iets meer bovenop te zitten."

Versoepelingen

De epidemioloog vindt het onlogisch dat er vanaf morgen veel versoepelingen ingaan. Mondkapjes zijn niet meer nodig en zijn evenementen - weliswaar met toegangstesten - weer toegestaan.

"Het vaccineren in Nederland gaat goed, maar we gedragen ons alsof we er al zijn. Daar wordt ook in het buitenland met scheve ogen naar gekeken. Ik heb veel contact met buitenlandse collega's die in meetings vragen: 'Wat doen jullie nu in Nederland?' Dan doelen ze op het feit dat we alles tegelijk doen."

Alma Tostmann, epidemioloog bij het Radboud UMC in Nijmegen, over het afschalen van het bron- en contactonderzoek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie