Binnenland
AVROTROS

Jouw vragen over het coronavirus beantwoord

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jouw vragen over het coronavirus beantwoord

Bij NPO Radio 1 kun je deze dagen terecht met al je vragen over de corona-crisis. Van medische adviezen tot ondernemersvragen. In Stax&Toine worden de vragen vandaag beantwoord door huisarts Roy Beijaert en Ondernemend Nederland-voorman Hans Biesheuvel. Dit zijn de vragen én antwoorden.

Wat doet warmte met het coronavirus?

Video niet beschikbaar

Sommige bedrijven verlengen de betalingstermijn voor facturen van toeleveranciers. Mag dat zomaar?

"Nee, dat staat gewoon in de wet", zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland stellig. Hij hoort desondanks verschillende verhalen van bedrijven die hun toeleveranciers later (gaan) betalen. Zijn advies: blijf met elkaar in gesprek, ‘want je moet ook daarna weer met elkaar aan de slag’.
Biesheuvel vindt het lastig te handhaven. "Dit is een typische wet die goed is op papier, maar in de praktijk valt dat tegen." Daarom doet Biesheuvel een ‘moreel appèl’ aan bedrijven: ga goed met je toeleveranciers om.

De virologen hebben de hoop dat het virus minder kans krijgt als het warmer wordt, klopt deze theorie?

Roy Beijaert, huisarts, kan er nog geen zekerheid over bieden: "Bij Influenza, de gewone griep, weten we dat het zich lastiger verspreidt als het weer beter wordt. Bij corona zie je dat het ook in warme landen als Qatar voorkomt. Daaruit kun je controleren dat het virus zich wel anders gedraagt, maar voorlopig weten we dat nog niet zeker."
Daarom benadrukt Beijaert nog maar eens hoe noodzakelijk het is om de richtlijnen te volgen. "Ik zeg altijd maar 2 meter, dat is nog beter dan anderhalve meter."

Moeten huisartsen ook geavanceerde mondkapjes gebruiken, of kunnen zij ook de eenvoudigere versie gebruiken?

"Je wilt natuurlijk dat de dokters en de huisartsen niet ziek worden, zodat je dan geen zorg meer hebt. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat die beroepsgroepen niet besmet raken. Natuurlijk zijn de mensen op de intensive care het belangrijkste, die moeten het superspul hebben. FFP1 en FFP2 zijn de kapjes die voor de huisartsen geadviseerd worden. Op dit moment gebruiken huisartsen en intensivisten dezelfde. Maar de afweging blijft belangrijk, op de intensive care hebben ze die natuurlijk het hardst nodig", vertelt huisarts Beijaert.

Wat als je hebt besloten dat je niet in het ziekenhuis opgenomen wilt worden, omdat je het waarschijnlijk niet zult redden op de intensive care. Word je dan thuis nog wel geholpen?

Huisarts Beijaert vindt uit principe dat dit uiteraard geregeld moet worden. Maar hij ziet wel problemen ontstaan. "Als ik heel realistisch ben, dan zien we een tekort aan thuiszorgers ontstaan. Je ziet wel eens het idee dat iemand corona heeft wel eens afschrikwekkend kan werken voor de thuiszorgmedewerkers."
Beijaert is echter stellig: "We moeten alles in werking stellen om ook mensen die niet opgenomen worden, te verzorgen."

Hoe kun je het beste vooruit als zzp’er?

Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland herhaalt nog een keer de financiële maatregelen van het kabinet: "Je kunt een voorschot krijgen. En hopelijk, vanaf donderdag, komt er een speciaal loket." Dat moet dienen als vervanging van de werktijdsverkortings-regeling.
Biesheuvel raadt iedereen die zich gaat melden aan om de papieren alvast in orde te maken. "Men gaat er soepel mee om, is er beloofd. Maar zorg toch dat je alles gereed hebt, want des te sneller heb je het geld op je rekening."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie