Binnenland

Luitenant-generaal waarschuwt voor 'hybride oorlogsvoering' vanuit Rusland

foto: luitenant-generaal Jan Broeks, Nederlands hoogste militair bij de NAVO (ANP)foto: luitenant-generaal Jan Broeks, Nederlands hoogste militair bij de NAVO (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Luitenant-generaal waarschuwt voor 'hybride oorlogsvoering' vanuit Rusland

Het inzetten van 'groene mannetjes', militairen zonder zichtbare herkenningstekens, en andere vormen van zogeheten hybride oorlogsvoering door Rusland zijn een 'permanente bron van zorg'. Dat zegt Nederlands hoogste militair bij de NAVO, luitenant-generaal Jan Broeks. Net als minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, waarschuwt ook generaal Broeks voor nepnieuws uit Rusland.

Zo werd een groep Duitse militairen beschuldigd van het verkrachten van een minderjarig meisje tijdens hun stationering in Litouwen. Na onderzoek van de Litouwse politie bleek het nepnieuws. "Je hebt daar niet alleen zelf de negatieve consequenties van, maar het treft ook je eigen regering en zelfs je gezin", aldus Broeks.

Militairen worden op zulke situaties voorbereid en ook de familie wordt gewaarschuwd op speciale thuisfrontdagen. "Houd er rekening mee dat uw echtgenoot of vriend plotseling in de media kan opduiken als verkrachter", zei generaal generaal Jan Swillens op zo'n dag volgens Elsevier.

Luitenant-generaal Broeks waarschuwt voor hybride oorlogsvoering vanuit Rusland

Groene mannetjes

Naast het nepnieuws zijn er onder meer zorgen over de inzet van groene mannetjes door Rusland, vertelt Broeks in het Radio 1 Journaal. Daarmee verwijst hij naar de annexatie van de Krim, waarbij het Kremlin militairen in donkergroene uniformen zonder insignes liet opduiken op het Oekraïense schiereiland om er geleidelijk de controle over te nemen. Vooral de Baltische staten, die grenzen aan Rusland, vrezen voor deze techniek.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) concludeerde eerder deze maand dat de NAVO helemaal niet in staat zou zijn om de Baltische staten te verdedigen. Broeks spreekt dat tegen. Er bevinden zich namelijk permanent NAVO-eenheden in de Baltische regio, waaronder ook Nederlanders. "Wij voeren geen voorwaartse verdediging zoals in de Koude Oorlog, maar een versterkingsstrategie." Die eenheden kunnen snel versterkt worden wanneer dat nodig zou zijn, volgens Broeks.

Solidariteit als afschrikking

Volgens de luitenant-generaal wijdt de AIV het falen van de NAVO op basis van het gebrek aan afschrikking. "Maar de afschrikking van nu werkt met solidariteit. Het zijn niet de Baltische staten die daar tegen Rusland staan, maar de hele alliantie."

Broeks twijfelt er niet aan dat de NAVO-landen niet bereid zullen zijn de Baltische regio te steunen bij een aanval op Estland of Letland. Hoewel Trump zich kritisch over de alliantie heeft uitgelaten, weet Broeks uit interne meetings dat de Amerikaanse president zich achter artikel 5 schaart ('een aanval op één is een aanval op allen'). "De wederzijdse bijstand is rock solid, zo sterk als een huis."

Ster advertentie
Ster advertentie