Binnenland
KRO-NCRV

'Lachgasverbod te overhaast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lachgasverbod te overhaast'

Staatssecretaris Blokhuis wil het bezit, de handel en productie van het middel lachgas verbieden. Drugsonderzoeker Ton Nabben vindt het lachgasverbod van Blokhuis veel te overhaast: "Het is paniekpolitiek."

Nabben vindt dat er te snel doorgepakt wordt en andere opties, zoals een vorm van regulatie, niet bestudeerd worden. Volgens de drugsonderzoeker en docent aan de HvA grijpt de politiek automatisch naar een verbod. "De reden waarom nu snel wordt gehandeld geeft aan dat er een zeker ongemak is ontstaan bij de partijen. Er wordt niet goed overwogen wat de beste oplossing is."

Beschermen tegen strafbaarstelling

Strafadvocaat Juriaan de Vries ziet niets in een verbod van lachgas volgens de Opiumwet. "Waar ik behoorlijk mee in mijn maag zit, is dat normbesef bij jongeren niet ontstaat door strafbaarstelling." Volgens de advocaat leidt verbieding niet tot minder handel en gebruik en de handhaving is nauwelijks uitvoerbaar.

"Wees creatief", zegt De Vries. Hij stelt voor om lachgasverkoop op basis van de Warenwet te reguleren. "Maak er een economisch strafbaar feit van." Daarbij moet er wel concreet gekeken worden naar gebruikshoeveelheden.

"We zijn allemaal jong geweest", aldus De Vries. "Het lijkt mij zeer onwenselijk dat we jongeren een strafrechtelijk traject in trekken als ze op dat punt tóch de fout ingaan." Wel wil hij dat de handelaren en verstrekkers worden aangepakt.

Experimenteren

Puberexpert Marina van der Wal is wél blij met het voornemen van Blokhuis. Zij denkt dat jongeren altijd zullen blijven experimenteren, maar dat het goed is dat er door middel van wetgeving kaders en grenzen worden gesteld. "Je kunt pas tegen de regels aanschurken als die grenzen en regels er zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie