Binnenland
AVROTROS

Zo herken je of jouw handgel wel werkt tegen het coronavirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo herken je of jouw handgel wel werkt tegen het coronavirus

"Ik kreeg laatste een partij handalcohol aangeboden uit Turkije. Dat bleek Eau de Cologne met een lekker luchtje. Prijzen schieten met 400 à 500 procent omhoog. En dan is het maar de vraag of er alcohol in zit."

Alex Marcus runt een groothandel voor non-food benodigdheden voor de horeca in Bleiswijk. "Het is gewoon waanzin. De run op handgel is bizar." De handgel is niet aan te slepen, maar lang niet elke soort is effectief tegen het coronavirus.

70 procent alcohol

Alcohol is de stof die de gel desinfecterend maakt. Als alcohol de enige virusdoder in de gel is, moet er minimaal 70 procent inzitten. Maar er zijn ook andere virusdodende middelen. Als die in de handzeep gebruikt worden, kan het alcoholpercentage wat lager zijn.

"Als er een virusclaim op het etiket staat, beschermt het ook tegen het coronavirus", zegt Ingrid Becks. Zij is directeur van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). "Er staat virusdodend en niet coronadodend op het etiket, maar gelukkig is corona een omkapseld virus en een dergelijk virus is gemakkelijk met ethanol af te doden."

Virusclaim op het etiket

Die virusclaim is op het etiket te herkennen aan een 11-cijferige code met een letter N erachter, of een 5-cijferige code met NL ervoor. Becks snapt dat dat niet voor iedereen direct duidelijk is. "Maar op onze website kun je zien hoe je 100 procent zeker bent van de juiste handgel."

Naast de handgel is het ook belangrijk om de handen te blijven wassen met water en zeep. "Vuil verdwijnt niet door handgel. Met water week je dat vuil er af en spoel je het weg. Op vuile handen werkt de handgel verre van effectief."

'Handgel is voor erbij'

Hygiëne-expert Rob Geus, bekend geworden met de Smaakpolitie, zweert daarom bij handen wassen. "Mijn prioriteit is altijd goed handen wassen. Als je normaal tien keer je handen wast, doe het dan nu dan twintig keer. Die handgel is voor erbij, voor als er geen water is. Denk aan roltrappen, leuningen die je beetpakt, dingen waarvan je denkt: misschien is dat besmet."

Ster advertentie
Ster advertentie