Binnenland

Aanval op parlement Iran en bij mausoleum, IS claimt verantwoordelijkheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanval op parlement Iran en bij mausoleum, IS claimt verantwoordelijkheid

[NOS] Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn meerdere mensen om het leven gekomen. De aanvallers hebben het parlementsgebouw aangevallen en er is geschoten bij het mausoleum van ayatollah Khomeini. De aanval bij het parlement zou nog altijd gaande zijn. Volgens de Iraanse geheime dienst is sprake van aanslagen door terroristische groeperingen.

Iraanse media melden dat in het parlementsgebouw vijf tot zeven doden en acht gewonden zijn gevallen. Drie tot vier bewapende mannen drongen het gebouw vanochtend binnen. Een van de daders zou zichzelf in het pand hebben opgeblazen, maar andere bronnen zeggen dat gaat om granaten die in het parlement zijn gegooid door de aanvallers.

Een ooggetuige van persbureau Reuters zei dat de aanval voorbij is, maar de staatstelevisie zegt dat hij nog steeds gaande is. Ook zou er sprake zijn van een gijzeling.

De veiligheidsraad van Teheran is inmiddels in spoedzitting bijeengekomen. De autoriteiten melden dat er sprake is van twee terroristische daden waarbij twee groepen gewapende mannen het vuur openden op mensen. Het Iraanse staatspersbureau zegt dat er sprake is van twee zeer waarschijnlijk gecoördineerde aanvallen.

Het Iraanse persbureau Fars heeft op Twitter beelden gezet van een explosie bij het mausoleum.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Khomeini

Ook bij het mausoleum van ayatollah Khomeini in de Iraanse hoofdstad was een aanval. De Iraanse staatstelevisie spreekt over vier terroristen, onder wie een zelfmoordenaar. De gouverneur van Teheren zegt tegen de staats-tv dat een aanvaller zichzelf opblies, een andere is door veiligheidstroepen gedood.

Op foto's in sociale media is een zwaarbewapende man te zien die uit het raam van het parlement hangt. Sommigen spreken over een aanvaller, andere bronnen melden dat het gaat om een agent.

Iran-correspondent Thomas Erdbrink zegt dat het zou gaan om de eerste gecoördineerde terroristische aanslag in Iran in lange tijd. "Dit is een zware klap voor de regering van president Rohani, die tijdens zijn campagne juist heel erg heeft ingezet op de binnenlandse veiligheid."

Volgens Erdbrink is de beveiliging bij het mausoleum beperkt, maar is het parlement zwaar beveiligd. Volgens hem lijkt het erop dat de schutter het pand is binnengedrongen.

Ster advertentie
Ster advertentie