Binnenland
NOS

De zaterdagavond van een sportcommentator

foto: MBfoto: MB
  1. Nieuwschevron right
  2. De zaterdagavond van een sportcommentator

De meeste mensen verheugen zich op het weekend omdat ze vrij zijn. Anderen verheugen zich op het weekend omdat ze dan mogen werken. Onder die groep vallen, zo mag je tenminste verwachten, ook de sportcommentatoren. En bij NOS Langs de Lijn wordt voor hen in het weekend ruim baan gemaakt.

Een van die commentatoren is Ragnar Niemeijer. Hij mag deze week op zaterdag de eredivisiewedstrijd PSV-NAC Breda van commentaar voorzien. En op zondag staat voor hem bij NOS Langs de Lijn de wedstrijd Chelsea - Tottenham Hotspur op het programma.

Handjes schudden

Ruim voor aanvang van de wedstrijd is Niemeijer al te vinden in de perszaal van het Philips Stadion. Een zaal die overigens is vernoemd naar oud-speler Luís Nazário de Lima, beter bekend als Ronaldo. Hier in de perszaal zetten alle sportjournalisten de nodige feiten nog even op rij, schudden ze flink wat handjes en delen zo de laatste nieuwtjes met elkaar.

Even later is het tijd plaats te nemen op de perstribune. De techniek wordt geïnstalleerd, contact met Hilversum is gemaakt en vanaf dat moment is het voornamelijk van belang dat de sportcommentator op de hoogte is. Hij of zij moet uiteraard bekend zijn met alle nieuwtjes en feiten, alle gezichten en namen en natuurlijk alle statistieken. Zo blijkt bijvoorbeeld, tussen neus en lippen en Get lucky van Daft Punk door, dat Marco van Ginkel toch echt een penaltykiller aan het worden is.

Beluister de bijbehorende audiofragmenten door op de pijlknop te drukken

PSV 1-0, penaltyDat Niemeijer veel met voetbal bezig is, moge duidelijk zijn. Het is ook een raadsel hoe de commentator, van redelijk veraf en veelal zonder gebruik van de monitor, soms via louter het beeld van een achterhoofd van een speler naam weet te geven aan de spelers. De rugnummers zijn namelijk ook lang niet altijd waarneembaar.

Maar de commentator van deze avond heeft ze prima op een rijtje. Eerder deelde hij de luisteraar namelijk al mee dat PSV van alle clubs uit de eredivisie het meest uit corners scoort, waar NAC Breda ze juist het meest tegen krijgt. Iets dat in tweede helft, en tijdens het nieuws van 21.00 uur, tot uiting komt.

2-0 en 2-1Ook de 3-1 komt vanuit een corner tot stand, dat echt een zwakke plek in de verdediging voor de ploeg uit Breda blijkt te zijn. Deze goal lijkt een kwartiertje voor tijd toch wel de beslissing in het voordeel van de ploeg van Phillip Cocu.

De Eindhovenaren drukten het gaspedaal nog even wat verder in en speelden met meer vertrouwen. Dit betaalde zich uit via de goal van Luuk de Jong, die de bal hard in de touwen joeg.

3-1Ook een vijfde goal valt, andermaal voor PSV, hoewel voor de tweede keer een NAC-speler het laatste zetje geeft. PSV is de betere ploeg maar met twee eigen goals en een weggegeven strafschop bij een 4-1 stand legt NAC Breda hun provinciegenoot weinig strobreedte in de weg.

De zesde en laatste goal komt tot stand door een mooie en makkelijke voetbeweging van Perreiro. De speler van PSV veegt de bal voorbij de doelman van NAC.

5-1Het laatste fluitsignaal klinkt, tijd om te douchen. Voor de spelers dan, want zo heftig is het beroep van voetbalcommentator nu ook weer niet. Niemeijer pikt later de persconferentie nog even mee en babbelt nog wat met de directieleden van de club uit Eindhoven en andere journalisten.

Want voordat de rit naar huis begint worden toch nog even de discutabele momenten onder de loep genomen. Zo was er vanavond in ieder geval één ding dat de scheidsrechter Van Boekel niet heeft gezien wat wellicht nog een staartje krijgt.

Eindsignaal

NOS Langs de Lijn

Ook vandaag ben je bij Langs de Lijn op het juiste adres om op de hoogte te blijven van het laatste sportnieuws. Weet Ajax de ploeg uit Eindhoven in zicht te houden? Hoe doet Feyenoord het tegen stadsgenoot Excelsior? En wie weet de Ronde van Vlaanderen op zijn naam te schrijven. Dit en meer hoor je vandaag vanaf 14.00 uur bij Langs de Lijn.

Ster advertentie
Ster advertentie