Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Franse heldin Jeanne d'Arc zalig verklaard

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Franse heldin Jeanne d'Arc zalig verklaard

Pas 478 jaar na haar dood maakte de kerk vaart met de heiligverklaring van de Franse nationale heldin Jeanne d'Arc. Op 18 april 1909 werd zij zalig verklaard.

Jeanne d'Arc was een jonge vrouw die in de middeleeuwen ingefluisterd door hemelse stemmen de strijd aanbond met de Engelsen, de vreemde indringers in haar Frankrijk. Ze kreeg de bijnaam de Maagd van Orléans en is een nationale heldin van Frankrijk.

Na een oneerlijk proces stierf ze in 1431 op de brandstapel. Vijfentwintig jaar na haar dood geeft de kerk toe dat zij onschuldig was. D’Arc krijgt de status martelaar.

Borstenruzie

Een heiligverklaring is een lange en stugge procedure. Dat was zeker het geval bij Jeanne d'Arc. Er zijn meerdere getuigenissen van mensen uit haar tijd die zeggen dat ze delen van haar borst hebben gezien. Bijvoorbeeld toen ze haar harnas aantrok.

En dat zou een heilige vrouw natuurlijk nooit hebben laten gebeuren, werd lang in kerkelijke kringen gedacht. Na eeuwen van discussie gaf paus Pius X de Franse heldin dan eindelijk een zalige. Dat maakte de weg vrij voor een heiligverklaring in 1920.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie