Binnenland
AVROTROS

Drie keer slaagde Melle cum laude, en jij kan het ook

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie keer slaagde Melle cum laude, en jij kan het ook

Melle Kampstra deed het maar liefst drie keer op rij: cum laude slagen voor zijn eindexamen. Eerst voor vmbo-basis, daarna voor vmbo-t en dit jaar voor de havo. En andere scholieren kunnen dat volgens hem net zo goed. Als 'De Optimist' moedigt hij ze aan in Radio EenVandaag.

Pas aan het begin van de derde klas van het vmbo-basis ontdekte Melle dat hij zijn eigen toekomst kon bepalen. In die periode noemt hij zichzelf nog een onzekere jongen, maar de mensen om hem heen hadden vertrouwen in zijn kunnen. "Het besef daalde toen langzaam in dat ik meer kon dan het vmbo."

Meer en meer begon hij te dromen over de toekomst. "Ik dacht: ik zit dan wel op het vmbo, maar kan nog steeds alles bereiken wat ik wil. Ik heb alle mogelijkheden om nog veel verder door te stromen."

'Ook anderen kunnen dit'

Volgens Melle is het beeld van vmbo niet altijd zo goed. Maar omdat hij geloofde dat hij hogerop kon, heeft hij toch zijn kansen gepakt. In de basisklas kwamen dagelijks mensen op hem af die hem vertelden dat hij het goed deed: leraren, maar ook andere studenten. Ook op de havo werd hij gesteund door zijn medeleerlingen. "Ze stonden echt als een blok achter me."

Toch ziet hij niet altijd steun voor het vmbo terug in de politiek. Daar mist hij een echte stem voor de opleidingsrichting, en dat vindt hij zonde. "Er zijn veel meer leerlingen die een soortgelijke weg als ik af zouden kunnen leggen."

De Optimist: 3 keer cum laude op je schoolexamen

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie