Binnenland

Voorzitter OV: Vanaf 1 januari minder openbaar vervoer

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter OV: Vanaf 1 januari minder openbaar vervoer

Er zullen minder bussen, metro's, trams en treinen rijden als de overheid volgend jaar niet 2 miljard euro extra uittrekt. "De overheid moet met de billen bloot. Je kan niet een product vragen waar je niet voor betaalt", dat zegt Pedro Peters, voorzitter van de brancheorganisatie Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) bij 1 op 1.

Als gevolg van de coronacrisis gebruiken aanzienlijk minder mensen het openbaar vervoer. Dat wordt naar verwachting nog minder als gevolg van de gedeeltelijke lock down. Met als direct gevolg minder inkomsten voor de vervoersbedrijven. "Het eerste waaraan wordt gedacht zijn de frequenties. Metro's niet iedere 3 minuten maar iedere 5 minuten laten rijden. Maar ook bussen in rustiger gebieden die nu ieder kwartier gaan, straks ieder half uur laten rijden”, vertelt Peters.

Uitval personeel en risico corona-app

"Nu al kost het ov-bedrijven de grootste moeite om de dienstregeling in stand te houden. Dat komt door de tijd van het jaar, de griepgolf, en natuurlijk door corona." In Rotterdam en Den Haag heeft dit volgens de ov-voorzitter al tot problemen geleid: "De Rotterdamse RET rijdt al minder omdat er niet op alle tijdstippen voldoende personeel is." De corona-app vergroot zijn zorgen. "Die app is een goed instrument om corona onder controle te krijgen, maar voor buschauffeurs en machinisten is het wel een groot probleem." Peters vreest voor veel valse app-meldingen die het personeel ontvangt tijdens hun werk waarna zij in quarantaine zullen gaan. Vals, omdat ze doorgaans achter een beschermscherm of cabine zitten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie