Binnenland

‘Opvang in eigen regio is enige oplossing’

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Opvang in eigen regio is enige oplossing’

[WNL] Het opvangen van vluchtelingen in de regio is onvermijdelijk. Dat zei historicus en voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn vandaag in het radioprogramma Weg van de Wereld.

“Opvang in de regio en daar de asielaanvraag starten is onvermijdelijk,” aldus Boekestijn. Volgens hem zien ook partijen zoals D66 dat steeds meer in.

Prikkel wegnemen

Opvang in de regio zou volgens Boekestijn de prikkel wegnemen op in levensgevaarlijke bootjes te stappen. “In de opvangkampen in Libie gebeuren de meest vreselijke dingen. Er valt dus heel veel voor te zeggen om in delen van Noord-Afrika mensen op te vangen en veel meer geld te geven aan opvang in Libanon en Jordanie.”

Te veel vluchtelingen

Veiligheidsexpert Rob de Wijk, ook aanwezig in de uitzending, voegde daar aan toe dat Europa het aantal vluchtelingen dat de komende jaren naar het continent trekt niet aankan. “Je kan een inschatting maken van wat er op ons af gaat komen. Die mensen gaan echt niet naar Jemen of naar Zuid-Afrika toe, die komen naar Europa. Je kan uitrekenen of dat de draagkracht van Europa te boven gaat en het antwoord is ja.”

Weg van de Wereld wordt vanaf 1 juli iedere week uitgezonden om 22.35 op NPO2. Vanaf 18 juni start NPO Radio 1 ook met een gelijknamige serie van WNL dat tussen 18.00 en 19.00 wordt uitgezonden. Ook op het platform wnl.tv zal uitgebreid aandacht zijn voor Weg van de Wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie