Binnenland
KRO-NCRV

Minister Van Engelshoven: 'Sluiting scholen was niet alleen rationeel besluit'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Engelshoven: 'Sluiting scholen was niet alleen rationeel besluit'

"De sluiting van de scholen was niet alleen een rationeel besluit, maar zeker ook een vraag die in de samenleving speelde", zegt minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Minister Van Engelshoven: 'sluiting scholen was niet enkel rationeel besluit'

Vertraging studenten

"Het is onvermijdelijk dat een deel van de studenten in het MBO vertraging op gaan lopen'', zegt minister Van Engelshoven op de dag dat de MBO examens zo veel mogelijk doorgaan.

"Het onderwijs doet haar stinkende best om het allemaal door te laten gaan, maar dat kan niet altijd." Denk bijvoorbeeld aan praktijkexamens, maar er wordt 'zo veel mogelijk een mouw aan gepast'.

De minister is vooral trots op hoe creatief de onderwijssector het sluiten van de scholen heeft opgepakt met de online lespakketten. "Leren moet doorgaan. Daarvoor verdient de sector een enorm compliment."

Onrust

Dat de scholen deze week zijn gesloten, was niet het advies van het RIVM, "maar in tijden van een crisis was het nodig om een extra stap te zetten".

Gezamenlijk met de overkoepelende organisaties en een deel van het kabinet is de knoop hierover doorgehakt, waarvan de premier de hamer in de hand had. "Het was geen rationeel besluit, maar het draagvlak was er in de samenleving. Daar moet je ook oog voor hebben."

Quote

ik maak me grote zorgen over de culturele sector

ingrid van Engelshoven

Zuurstof

Niet alleen de scholen zijn dicht, maar ook alle voorstellingen, concerten en tentoonstellingen zijn afgelast. Van Engelshoven maakt zich dan ook 'grote zorgen' over de culturele sector en ze kijkt op dit moment met de hulp van een taskforce wat er nu nodig is.

Acteurs, muzikanten en andere werknemers in de cultuur die als zzp'er werkzaam zijn, vallen onder de noodmaatregel van minister Koolmees.

Maar het gaat in deze sector niet alleen om mensen, maar ook om organisaties en gebouwen als theaters, musea en concertzalen. "Voor nu hebben we besloten geen huur voor de gebouwen en geen prestaties voor de subsidies te vragen." Juist in deze tijd zullen we merken dat "cultuur de zuurstof is voor onze samenleving". De inzet van Van Engelshoven is dan ook "dat er niets omvalt".

Dries Roelvink deelt bloemen uit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie