Binnenland

PvdA wil einde aan professioneel ‘flippen’ van woningen: 'Een huis is om in te wonen'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA wil einde aan professioneel ‘flippen’ van woningen: 'Een huis is om in te wonen'

Een huis in Diepeveen wat van 380.000 naar bijna 7 ton gaat, een woning in Heesch die ruim 2 ton meer kost na de verbouwing. Op Instagram en huisverkoopsites kom je regelmatig dezelfde woning tegen, met wat kleine aanpassingen. Hij is gekocht, verbouwd en wordt weer doorverkocht. Dat ‘flippen’ is niet goed voor de woningmarkt en moet stoppen, vindt de Partij van de Arbeid. Kamerlid Henk Nijboer stelde vanochtend Kamervragen.

PvdA wil 'flippers' tegengaan

Op 1 januari moet het ingaan: een wetswijziging waardoor het voor professionele verhuurders en beleggers lastiger moet worden om woningen op te kopen en direct te verhuren. Maar aan het verbouwen en vervolgens veel duurder verkopen wordt met de huidige wet nog niks veranderd.

'Voor gewone starters onmogelijk om in eigen dorp te wonen'

“De minister zou ervoor kunnen kiezen om het uit te breiden naar kopers", zegt Nijboer over wetswijziging.

Volgens het Kamerlid moeten de woningen beschikbaar blijven voor mensen met een kleiner budget. “Je ziet dat het voor mensen die er wonen, gewone starters, onmogelijk wordt om in hun eigen dorp te blijven wonen. Het is alleen voor rijke mensen mogelijk om dat te kopen en daar schrik ik wel van.”

'Huis is om in te wonen, niet om te speculeren'

Hij zou daarom dus graag zien dat de wet die op 1 januari ingaat een wijziging ondergaat. “Een huis is bedoeld om in te wonen, niet om mee te speculeren.” Toch betekent dat niet dat niemand meer een huis mag verkopen binnen een korte tijd. “Als je bijvoorbeeld kan aantonen dat je gaat scheiden, of dat je een baan krijgt in een ander deel van het land. Vanzelfsprekend moet je daar uitzonderingen voor maken.”

Maar voor de professionele flippers is wat Nijboer betreft geen plek meer in ons land. “Ze zijn niet van plan er te wonen, dus moeten we ze weren.” Bovendien zijn er nog genoeg andere terreinen op de woningmarkt waar hij zich voor in blijft zetten. “Bijvoorbeeld huisjesmelkers die te hoge huren vragen. Er is nog een heleboel nodig, en daar zet ik me voor in.”

Ster advertentie
Ster advertentie