Binnenland
AVROTROS

Metropole Orkest 75 jaar: 'The show must go on'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Metropole Orkest 75 jaar: 'The show must go on'

Morgen bestaat het Metropole Orkest precies 75 jaar. En om dat te vieren wordt Nederland verrast met een een speciaal opgenomen versie van The Show Must Go On van Queen. Volgens Jan Geert Vierkant, directeur van het orkest, past dat in deze tijd waarin we allerlei belemmeringen ervaren. "We willen iedereen een beetje een hart onder de riem steken. Wat er ook gebeurt, het orkest speelt door en we gaan met z’n allen gewoon door", vertelde Vierkant in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Het ontstaan van het Metropole Orkest ligt net na de Tweede Wereldoorlog, zo vertelt Vierkant. "Nederland had toen een grote behoefte aan heel iets anders dan Duitse schlagers en operettes." Vooral de muziek van de bevrijders, zoals jazz, amusements- en dansmuziek was heel populair. Dat heeft geleid tot de oprichting van het orkest.

Omroeporkest

Aanvankelijk was het Metropole Orkest een omroeporkest, maar in 2013 werd het, als gevolg van de bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep, na een doorstart, een zelfstandig orkest. Het orkest heeft wel een enorme erfenis achtergelaten met tunes van allerlei radio- en televisieprogramma’s, zoals Studio Sport, Tussen Kunst en Kitsch, Langs de Lijn en Met het Oog op Morgen. Vierkant: "Een positief effect was wel dat we vanaf dat moment zelf konden bedenken wat we wilden gaan spelen, maar pijnlijk was wel dat we door moesten met een half-time orkest."

Heel erg inspirerend voor het orkest, zo vertelt Vierkant, was de komst van buitenlandse dirigenten, zoals de Amerikaanse chef-dirigent Vince Mendoza. De Britse Jules Buckley bracht het Metropole naar The Royal Albert Hall, met de BBC Proms. "Dat zijn toch invloeden die je heel goed kunt gebruiken als uniek en wereldwijd-opererend orkest."

Kleiner

Het unieke van het Metropole zit 'm vooral in de samenstelling van het orkest, ze zijn een stuk kleiner dan bijvoorbeeld het Concertgebouworkest. "In het orkest zit een ritmesectie en een bigband inbegrepen. We spelen altijd versterkt, waardoor we een heel eigen geluid hebben wat je al heel snel herkent als je het Metropole Orkest op de radio hoort."

75 jaar Metropole Orkest

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie