Binnenland
MAX

Waar moet je voor de Belastingdienst op letten als een naaste overlijdt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar moet je voor de Belastingdienst op letten als een naaste overlijdt?

De Belastingdienst is een campagne gestart om nabestaanden beter voor te bereiden op de financiële gevolgen na een verlies van een dierbare. Vaak worden die over het hoofd gezien of vergeten. Met behulp van een checklist, die de Belastingdienst speciaal samenstelde kunnen deze situaties hopelijk in de toekomt voorkomen worden. Notaris Yvonne Vleeshouwers gaat in gesprek met Elles de Bruin in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Verrassingen

Vleeshouwers komt in haar praktijk veel mensen tegen, die na een overlijden voor verrassingen komen te staan. "Soms worden nabestaanden pas voor het eerst door de uitvaartondernemer op de hoogte gesteld van een testament of het belang van een testament, veel mensen hebben geen idee van de gevolgen die het kan hebben," aldus Vleeshouwers. "Soms zijn de testamenten ook ingewikkeld, het is geen leuk klusje waardoor mensen het laten liggen. Dit kan heel nadelig uitpakken voor personen."

Terugbetalen

Vleeshouwers is te spreken over de checklist. "Het is goed dat de Belastingdienst bij deze groep stilstaat en deze groep mensen hulp aanbied. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de inkomstenbelasting." Je inkomen verandert namelijk al nadat iemand is overleden, de erfenis behoort na het overlijden direct tot het vermogen. Hierdoor kan een erfgenaam in de problemen komen met uitkeringen en toeslagen. "Het komt voor dat mensen hier niet van op de hoogte zijn en achteraf dan een flinke som geld moeten terugbetalen."

Notaris

Toch adviseert Vleeshouwers om jezelf goed voor te bereiden op onverwachte situaties. Ze benadrukt het belang van een notaris: "Benader er één: iedereen heeft er eentje nodig. Dit kan je later veel geld besparen en kan ook veel problemen voorkomen."

Benieuwd naar de checklist? Via deze link kan je de checklist zelf invullen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie