Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: eredivisie en schoolreisje naar Srebrenica

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: eredivisie en schoolreisje naar Srebrenica

De strijd in de eredivisie is weer losgebarsten! Vandaag staan er weer vier wedstrijden op het programma. Daarnaast aandacht voor middelbare scholieren uit 4 en 5 havo. Zij reisden af naar Bosnië om de oorlog en genocide te kunnen horen, zien, voelen en ruiken.

Na de winterstop zijn de eredivisieclubs dit weekend weer in actie gekomen. Feyenoord ging als koploper de winterstop in, maar Ajax en PSV geven zich nog lang niet gewonnen. Weten de Rotterdammers de voorsprong van vijf punten vandaag vast te houden? Dit is het programma voor vandaag:

12.30 uur:
Rode - JC - Feyenoord (Andy Houtkamp doet verslag)
14.30 uur:
PEC Zwolle - Ajax (Frank Wielaard doet verslag)
Vitesse - FC Twente (Richard van der Made doet verslag)
16.45 uur:
Willem II - NEC (Arman Avsaroglu doet verslag)

Volg de wedstrijden vanaf 12.30 uur live in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Verder aandacht voor het EK shorttrack in Turijn. Joris van den Berg en Edwin Cornelissen doen verslag. Daarnaast doet Gio Lippens vanaf 15.00 uur verslag van het veldrijden, de wereldbeker in Italië.

De primeur van Hollingworth

Naast sport is er natuurlijk nog veel meer te horen op NPO Radio 1. In OVT een terugblik op het werk van Clare Hollingworth. Ze had de twijfelachtige eer met haar radioverslag over het begin van de Tweede Wereldoorlog 'de primeur van de eeuw' te hebben. De Britse journaliste overleed deze week op 105-jarige leeftijd. Ze was erbij in Polen op 1 september 1939, en ze was er later die eeuw bij in Vietnam, Algerije en het Midden-Oosten. Oud Engelandcorrespondent Peter Brusse kijkt in OVT terug op haar leven en werk.

Daarnaast in OVT: wat zeggen onze culinaire afwijkingen over onze volksaard?, het tekort van de moderne mens, de enige Nederlandse paus en een column van John Jansen van Galen. Vanaf 10.00 uur op NPO Radio 1.

De Perstribune

Actrice Carry Tefsen en ijshockeylegende Ron Berteling zitten op De Perstribune. Tefsen heeft decennialang acteerervaring. Ze werd in de jaren '80 in heel Nederland bekend door haar rol als Mien Dobbelsteen in Zeg 'ns Aaa. Komende week is ze te zien in het nieuwe MAX-programma Gouden Jaren, waarin ze met Nederlandse generatiegenoten naar Indonesië reist.

Rob Berteling is recordinternational bij het ijshockey. Hij maakte de gloriejaren van het Nederlandse ijshockey mee, met als hoogtepunt de deelname aan de Olympische Spelen van 1980. Tefsen en Berteling zijn vanaf 12.00 uur te horen op NPO Radio 1.

Schoolreisje naar Srebrenica

"We moeten leerlingen meenemen naar die plek." Middelbare scholieren uit 4 en 5 havo van scholengemeenschap Lek en Linge gingen afgelopen herfstvakantie naar Bosnië. Onder begeleiding van drie docenten geschiedenis en maatschappijleer konden de leerlingen de oorlog en genocide horen, zien, voelen en ruiken. En de gevolgen ervaren die deze oorlog in voormalig Joegoslavië teweeg heeft gebracht.

Lees meer: Schoolreisje naar Srebrenica

Verslaggevers Sander Bartling en Astrid Cornelisse gingen mee op reis met de leerlingen en hun docenten. Vanaf 19.00 uur vertellen leerlingen Sarah, Lisa, Darrell en Lisa en docenten Erik en Jop over de reis in Reporter Radio.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie