Binnenland
KRO-NCRV

Ernst Kuipers: ruim 450 operaties uitgesteld in Erasmus MC

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: ruim 450 operaties uitgesteld in Erasmus MC

In het Erasmus MC van Ernst Kuipers is het alle hens aan dek. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft ruim 450 urgente operaties moeten uitstellen in het Rotterdamse ziekenhuis vanwege het hoge aantal covid-patiënten. Dat zegt hij in 1 op 1. Toch is Kuipers ook voorzichtig optimistisch.

Voorzichtig optimistisch

"Het gaat om zeer urgente operaties", vertelt de 'beddenbaas'. "Je moet denken aan kankerpatiënten of mensen die een openhartoperatie moeten ondergaan. Het is dan ook ons streven om deze groep binnen zes weken alsnog te opereren." Daar is echter wel een afvlakking van het aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames voor nodig.

Kuipers is daarover voorzichtig optimistisch. "Het grootste aantal opnames was op 22 april en sindsdien is er sprake van een lichte daling. Het zou dus heel goed kunnen dat de piek is bereikt, maar we weten nog niet wat de gevolgen van Koningsdag en de versoepelingen gaan zijn."

Situatie kan uit de hand lopen

Volgens Kuipers is het nog steeds mogelijk dat de situatie ontspoort. "Miljoenen mensen zijn nog niet gevaccineerd en hebben het virus nog niet gehad. Dat betekent dat de situatie uit de hand kan lopen als we te vroeg versoepelen."

Het OMT-advies om pas verder te versoepelen als de ziekenhuisopnames met twintig procent gedaald zijn, steunt Kuipers dan ook. "De omstandigheden zijn heel instabiel", legt hij uit. "We hebben te maken met recent ingevoerde versoepelingen en wisselvallig weer. Je kunt dus pas weer denken aan verdere versoepelingen als er sprake is van een constante daling van de cijfers."

Gevolgen versoepelingen

Volgende week dinsdag staat een nieuwe coronapersconferentie op het programma. De vraag is dan of de cijfers het toelaten om de volgende versoepelingen door te voeren. "Dat lijkt mij een heel optimistisch scenario", voorspelt Kuipers. "Laten we eerst maar eens kijken wat de gevolgen van de huidige versoepelingen en Koningsdag zullen zijn." Toch benadrukt hij dat het einde van de coronacrisis in zicht is. "Langzaam gaan we naar een totaal andere situatie met meer vrijheden."

Ernst Kuipers: ruim 450 operaties uitgesteld in Erasmus MC

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie