Binnenland
KRO-NCRV

Wiegel: 'Stop geld dividendbelasting in MKB en compensatie klimaatmaatregelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiegel: 'Stop geld dividendbelasting in MKB en compensatie klimaatmaatregelen'

Het kabinet moet een deel van de dividendbelasting geven aan het bedrijfsleven voor de investeringen dat het moet doen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Dat zei Hans Wiegel, erelid van de VVD en oud-politiek leider van de liberalen in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1. "Een ander deel kun je gebruiken voor het MKB en het verlagen van de vennootschapsbelasting. Wees een beetje creatief."

Het bedrijfsleven vraagt de overheid nu om een tegemoetkoming in de kosten voor die klimaatmaatregelen van één miljard. Maar dat zit er volgens verantwoordelijk minister Wiebes niet in. "Als grote bedrijven echt moeten investeren in de verbetering van het klimaat, dan kunnen ze de miljarden beter daar aan besteden. Dat is een besluit van het hele kabinet, niet alleen van meneer Wiebes", zegt Hans Wiegel.

Rob Jetten te jong?

Met de aanstelling van Rob Jetten als fractievoorzitter van D66 zitten er in totaal zes politiek leiders in de Kamer die jonger zijn dan veertig. "Leeftijd zegt niets", vindt Wiegel. "Je kunt ook te oud zijn. Politiek is vooruit kijken. Over vier jaar is de gemiddelde leeftijd weer gestegen."
Wiegel voorziet geen wankeling in de coalitie na de wissel van de wacht bij D66. "Meneer Jetten is goed ontvangen. En hij heeft het grote voordeel dat D66 slechts staat in de peiling. Stel dat Pechtold een toppositie had achtergelaten. Als Jetten nu 1 à 2 zetels erbij krijgt, dan zegt iedereen: 'goed gedaan, jochie'. Hij heeft een hele comfortabele positie."

Krijgt GroenLinks het moeilijk?

De vergelijking met Jesse Klaver werd gisteren snel gemaakt. Jetten maakte vooral furore door zijn onderhandelingen op klimaatgebied bij de kabinetsformatie, bij uitstek het terrein van GroenLinks. "Ik vond de reactie van GroenLinks op de benoeming van Rob Jetten wel een beetje zurig", zegt Wiegel. "Het kan best zijn dat GroenLinks over een aantal maanden een stuk of drie punten naar beneden is gezakt."

Ster advertentie
Ster advertentie