Binnenland
KRO-NCRV

‘Stikstofnorm heel strak maar van bestaanszekerheid weet overheid niets’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Stikstofnorm heel strak maar van bestaanszekerheid weet overheid niets’

De kerntaak van de overheid: dat mensen kunnen rondkomen aan het eind van de maand, hebben we ernstig verwaarloosd in ons land. Dat zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt in Spraakmakers. Hij reageert op de plannen om de bijstandsregels aan te passen.

"Ik ben hoopgevend", zegt Stella de Swart, die zelf in de bijstand zit. "Maar de menselijke maat kan pas terugkomen als alle ambtenaren die het uitvoeren, de menselijke maat kunnen toepassen. Anders blijft dat wijzende vingertje zoals het is. Mensen moeten gezien worden als mens en niet als nummer."

Ontzettend blij

Ze reageert op plannen van minister Schouten van armoedebestrijding. Er komt een hele reeks aan veranderingen, waardoor het onder andere mogelijk is om als bijstandsontvanger mantelzorg te verlenen. 'Een foutje is wat anders dan fraude', aldus de bewindsvrouw.

Een goed begin, zeggen betrokkenen. "Eindelijk hebben we een minister die het snapt, luistert en bereid is om veranderingen tot stand te brengen", zegt Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah zegt: "Ik ben ontzettend blij dat deze minister erkent dat de participatiewet uit balans is en mensen niet verder helpt."

Ernstig verwaarloosd

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat er wat gedaan moet worden aan de bestaanszekerheid van mensen met een uitkering. "De kerntaak van de overheid - dat mensen kunnen rondkomen aan het eind van de maand - hebben we ernstig verwaarloosd in ons land", zegt hij.

De regering moet inzichtelijk maken wat bestaanszekerheid is, en of het bereikbaar is, zo bepleitte hij onlangs. Maar er is nog niks gedaan met zijn oproep. "De stikstofnorm is heel precies vastgelegd en afdwingbaar gemaakt. Elk bouwproject kan platgegooid worden. Maar over bestaanszekerheid heeft de overheid eigenlijk geen idee."

Tekort schieten

Hij vindt gehoor bij wethouder Lahlah. "Het blijft belangrijk dat er voldoende bestaanszekerheid wordt gegarandeerd. Want die schiet tekort. Een uitkering is voor veel mensen onvoldoende om in levensonderhoud te voorzien."

Assante sluit zich daarbij aan, en pleit bovendien voor een menselijke overheid. "Als je je werk bent kwijtgeraakt, ziek wordt of een beperking hebt, moet je naar de overheid kunnen. Een overheid die je niet loslaat, maar – en dat klinkt wat klef – je omarmt, met je praat en met je kijkt naar de mogelijkheden. Daar moeten we naar toe."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie