Binnenland

Europese Commissie wil hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen: 'Dit is een vorm van chantage'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese Commissie wil hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen: 'Dit is een vorm van chantage'

Bijna 6 miljard euro voor het coronaherstelfonds ligt er in Brussel voor Nederland klaar. Maar dat komt er alleen onder voorwaarden, als het aan de Europese Commissie ligt. Onder meer de hypotheekrenteaftrek moet sneller worden afgebouwd om aanspraak te maken op de miljarden. Tweede Kamerlid Derk Jan Eppink (JA21) vindt dit een vorm van chantage, zegt hij in Dit is de Dag. “De Europese Commissie geeft specifieke aanbevelingen. Dit is niet een aanbeveling, maar een eis.”

Volgens Eppink zijn belastinghervormingen als exclusieve bevoegdheden voorbehouden aan de lidstaten van Europa. “En daar heeft de Europese Commissie niks over te zeggen. Zij probeert nu via de achterdeur van het coronahulpfonds dingen te doen waarvoor het niet bedoeld is. Ik vind het een machtsgreep, eigenlijk.”

Laurens Dassen, Tweede Kamerlid voor Volt, vindt het te makkelijk om naar Europa te wijzen. “In Nederland was al langer bekend dat er aanbevelingen zijn voor de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt bijvoorbeeld al langere tijd door De Nederlandsche Bank aangeraden. Laten we niet doen alsof het hele rare aanbevelingen zijn. Het zijn hervormingen die ervoor zorgen dat de economieën in verschillende landen weerbaarder worden.”

Bovendien zijn de hervormingen volgens Dassen het gevolg van eisen van het Nederlandse kabinet zelf. “Het is flauw wat de heer Eppink zegt. We moeten nu niet doen alsof het allemaal wordt opgelegd, terwijl we als Nederland zelf hebben gepleit voor hervormingen. Dat wisten toen we akkoord gingen met het coronaherstelfonds. Dan is het een beetje makkelijk om nu te zeggen: we willen het niet.”

Modderfiguur

Eppink pleit in Dit is de Dag voor een andere oplossing. “We kunnen zeggen: u kunt uw 6 miljard houden. Vervolgens leen je dat geld gewoon op de kapitaalmarkt zonder voorwaarden en dan kun je je eigen belastingbeleid voeren.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor Volt-Kamerlid Dassen is dat geen optie: “We slaan dan een modderfiguur in Europa. Nederland heeft heel hard opgetreden in Europa, met een grote mond. En dan zeggen wij als Nederland: dat kan Europa niet opleggen. We hebben daar vorig jaar zelf heel hard voor gepleit! Ik kan me voorstellen dat er om ons gegniffeld wordt.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie