Binnenland
AVROTROS

Tinder gaat waarschuwen voor mensen met crimineel verleden

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinder gaat waarschuwen voor mensen met crimineel verleden

Om onlinedaters te waarschuwen, gaat Tinder via een achtergrondcheck controleren of gebruikers een crimineel verleden hebben. Die informatie kun je vervolgens terugvinden in de app. Het experiment begint in de Verenigde Staten. Maar hoe gaan ze dit aanpakken? En komt de nieuwe functie ook naar Europa? Security- en ervaringsexpert Brenno de Winter geeft antwoord op deze vragen in Blok&Toine.

"In de Verenigde Staten zijn er databases die allerlei informatie verzamelen over mensen. Als iemand bijvoorbeeld een seksueel misdrijf heeft gepleegd, komt dat op openbare lijsten te staan. Bij deze nieuwe functie van Tinder wordt die data bij elkaar geharkt en gekoppeld aan de persoon waarvan de computer denkt dat diegene het is. Het is dus een berekening, waarin ook fouten kunnen worden gemaakt", legt Brenno de Winter uit.

Duurt nog even

Het platform dat de achtergrondchecks gaat uitvoeren heet Garbo en is opgericht door Kathryn Kosmides, een slachtoffer van gendergerelateerd geweld. In Europa kennen we soortgelijke databases niet.

En volgens De Winter is het idee in Europa ook moeilijk denkbaar, omdat strafrechtelijke gegevens hier niet zomaar mogen worden verzameld en tegen mensen mogen worden ingezet. "Voordat de Europese privacywetgeving hiermee verder wil, zijn we denk ik wel een tijdje verder."

Computerwerk

Naast het verwerken van strafrechtelijke gegevens is er nog een belangrijk punt dat het gebruik van deze functie in Europa dwarsboomt. "Mensen kunnen onterecht worden gevlagd, omdat de computer fouten kan maken. In Nederland worden mensen bijvoorbeeld vaak al als verdachte aangemerkt als nog niet duidelijk is of iemand iets daadwerkelijk heeft gedaan. Dat is dus wel een serieus risico."

Of de extra functie er in Europa ooit doorheen komt, is dus nog maar de vraag. In de Verenigde Staten is het wachten tot alles klaar is voor gebruik. Tinder gebruikers moeten overigens wel betalen om gebruik te maken van de extra dienst.

Tinder gaat waarschuwen voor crimineel verleden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie