Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: wie wordt de tegenstander van de Oranje Leeuwinnen

foto: Topscoorster Jodie Taylor (ANP) - rechtsfoto: Topscoorster Jodie Taylor (ANP) - rechts
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: wie wordt de tegenstander van de Oranje Leeuwinnen

Vandaag de tweede helft van de kwartfinales van het EK Vrouwenvoetbal. De uitslag van de wedstrijd vanavond in Deventer om kwart voor negen (Frankrijk-Engeland) bepaalt wie er donderdag tegen de Oranje Leeuwinnen gaat spelen.

In Tilburg speelt Oostenrijk tegen Spanje om 18 uur. En om 20.45 uur staan Engeland en Frankrijk tegenover elkaar op het gras van Deventer. Beide wedstrijden worden gevolgd door de radio-verslaggevers van Langs de Lijn.

Kansen vooral voor Engeland

Engeland hebben met tien punten de meeste goals voor. Zij nemen het vanavond op tegen Frankrijk, dat tweede werd in groep C. De Engelsen zijn laaiend enthousiast over het feest in Nederland, schrijft de BBC. Wat vooral opvalt, zeggen ze, is de gezellige sfeer tijdens dit evenement dat vooral families trekt. En van rellen is geen sprake, en daarmee onderscheid het vrouwenvoetbal zich ten positieve van de mannen vindt BBC.

Het is voor de derde keer op rij dat Frankrijk de groepsfase van een EK overleeft. Verder dan de kwartfinale kwamen de Françaises echter nooit. Vanavond moeten de Fransen het zonder Perisset en aanvoerster Wendie Renard doen. Laatstgenoemde kreeg geel tegen Zwitserland, terwijl ze op scherp stond. Let vooral op de Engelse spits Jodie Taylor, met vier doelpunten is zij top scoorster tot nu toe. In 2015 won Frankrijk overigens met 1-0 van Engeland tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Canada.

Spanje - Oostenrijk

Omdat Portugal verliest, ontsnapt Spanje als nummer twee van de groep. Zij verloren met 1-0 van Schotland, maar mogen door de nederlaag van Portugal toch door naar de volgende ronde. Net als Nederland en Engeland, heeft Oostenrijk de minste doelpunten tegen (een maar). De Oostenrijkse spits Nina Burger heeft met twee doelpunten het meest gescoord voor Oostenrijk. Voorafgaand waren de verwachtingen rondom de Oostenrijke ploeg niet zo hoog. De ploeg is nog jong en niet heel ervaren, maar na een overwinning op Zwitserland (1-0), een gelijkspel (1-1) tegen Frankrijk en de 0-3 overwinning op IJsland werd het fraaie debuut nu al bekroond met een plaats in de kwartfinale.

Verder nog in Langs de Lijn (tussen 14 en 18 uur en na 22 uur) : WK-zwemmen, beachvolleybal en autosport (Formule I).

Geen perspolitie

De Perstribune van omroep MAX ontvangt vandaag tussen 13 en 14 uur de eerste NPO-Ombudsman/vrouw Margo Smit. Gevraagd en ongevraagd neemt ze de journalistieke programma's van de publieke omroep onder de loep. Smit heeft een verleden als (onderzoeks)journalist bij onder meer de KRO.

(foto: Stefan Heijdendael)

De ombudsvrouw houdt zich niet bezig met amusement, drama, series of quizprogramma’s. Het werkterrein beslaat de nieuws-, actualiteiten-, opinie- en sportberichtgeving van alle publieke omroepen en op alle platforms: radio, tv en internet. Daaronder dus bijvoorbeeld ook de onderzoeksjournalistieke rubrieken. “In deze functie komen veel ‘oude liefdes’ bij elkaar,” zegt Smit. “Ik probeer met alle ervaring uit mijn verleden een bijdrage te leveren aan de transparantie en de kwaliteit van de journalistieke processen binnen de publieke omroep in de toekomst.

Een ombudsman/vrouw is geen ‘journalistiekpolitie’, maar een onafhankelijke, kritische vriend, van zowel kijkers en luisteraars als van de makers.” Recent speelde de kwestie rond Politicologica. Een aflevering van de HUMAN- tv serie onderzocht hoe transparant D66 is wanneer het integriteitskwesties binnen de partij zelf betreft. Een van de voorbeelden was het optreden van de partijleiding in een zaak rond een afgetreden Haarlemse wethouder. Er werd óver maar niet met de wethouder gesproken. Deze vroeg zich af waarom niet en diende een klacht in bij de ombudsman. Was wederhoor hier op zijn plaats geweest? Lees hier haar antwoord.

Naast Smit zit vanaf het tweede uur Edith van Dijk, voormalig lange afstandszwemmer.

Even geen zin in sport?

In Reporter Radio (19:00- 20:00 uur) kiest de redactie voor een reportage die al eerder te horen was, maar volgens hen echt een pareltje is als het gaat om onderzoeksjournalistiek.

Vijf en zeventig jaar geleden woedde de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogsmisdaden die daarbij door de Nederlandse kolonisator gepleegd werden, zijn genegeerd en weggemoffeld, concluderen Niels Heithuis en Sander Bartling. Reporter Radio onderzocht een aantal van die oorlogsmisdaden. Dat was niet gemakkelijk, want de meeste getuigen ervan zijn al overleden. Maar uit de gesprekken doemt een patroon op: excessen waren geen incidenten, maar structurele misdragingen.

Dit alles vandaag op NPO Radio 1: fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie