Binnenland
AVROTROS

Ben jij ook zo aan het snaaien nu je thuiswerkt? Zo stop je ermee

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben jij ook zo aan het snaaien nu je thuiswerkt? Zo stop je ermee

Ligt jouw voorraadkast ook vol chocolade, chips en koekjes? Thuiswerken zorgt voor snacks binnen handbereik en daardoor blijven we non-stop snaaien. Hoe voorkom je dat je dichtslibt en stop met snaaien?

Diëtist Mary Stottelaar van PuurGezond.nl in Stax&Toine: "Als je thuiswerkt is de verleiding om iets lekkers te snaaien een stuk groter, gewoon omdat je weet dat het er is."

Het is volgens Stottelaar ook een kwestie van een gewoonte. "Je gedraagt je nu net zoals in het weekend of in een vakantie. Dan ben je waarschijnlijk ook gewend vaker iets tussendoor te nemen."

'We vinden dat we het verdienen'

Heb jij op werk ook een hele voorraad aan snacks liggen? Waarschijnlijk niet. Stottelaar: "Op werk zit je in een heel ander ritme. Daar komt bij dat je nu misschien wat vaker vindt dat je wel iets verdiend hebt. Je mag al zo weinig nu, dus verwen je jezelf eerder."

"Of je beloont jezelf, omdat je vindt dat je zo geconcentreerd hebt zitten werken, de kids goed aan het werk hebt gehouden en de lieve vrede in huis hebt weten te bewaren", zegt Stottelaar.

Dan is er volgens de diëtist ook nog zoiets als 'zien eten doet eten'. "Misschien heb je zelf geen trek, maar als je partner of de kinderen iets tussendoor gaan snaaien, doe je bijna als vanzelf mee."

'Wij Nederlanders kiezen tussendoor voor iets lekkers'

Ook stress, verveling, eenzaamheid of vermoeidheid kunnen reden zijn om meer te gaan eten. Stottelaar: "Mensen maken zich zorgen over de gevolgen van het virus en de maatregelen, zoals gezondheid en inkomen. Dat zorgt voor stress en kan leiden tot snaaien."

We gaan volgens Stottelaar dan vaak op zoek naar iets lekkers. "Een aantal jaar geleden is er onderzoek naar gedaan en toen bleek dat de helft van de Nederlanders iets tussendoor neemt, omdat ze zin hebben in iets lekkers."

De Nederlandse voedselconsumptiepeiling, een groot onderzoek naar wat we eten, laat zien dat we gemiddeld negen keer per dag iets eten en/of drinken. Volwassenen eten of drinken soms wel zeven of acht keer per dag iets tussendoor en dat naast drie maaltijden.

'Snacks zijn een makkelijke prooi'

We kiezen dan vooral voor koek, gebak, hartige snack, snoepgoed en (alcoholische) dranken. Stottelaar: "We nemen ook echt wel fruit, noten en zuivelproducten als tussendoortje. Maar minder vaak dan de ongezonde dingen."

En waarom? "Omdat het gemakkelijk is, je hoeft er niets voor te doen, gewoon de verpakking openmaken en eten. De voedingsmiddelenindustrie is er heel goed in dingen te maken die we snel kunnen weg-eten. Daarnaast zijn het de ongezonde dingen die vaak vrij goedkoop zijn", aldus Stottelaar.

Hoe kunnen we dit gesnaai dan stoppen? Stottelaar: "Snoepgewoontes veranderen is lastig en dat kost best even tijd. Dat doe je niet van vandaag op morgen. Maar je kunt wel al een aantal dingen proberen."

Zo stop je met snaaien

De eerste tip van Stottelaar is om meer en gezond te ontbijten en lunchen. "Een stevig ontbijt en lunch, zorgt voor minder trek tussendoor." Ontbijt bijvoorbeeld met yoghurt met granola en fruit. Kies voor de lunch voor een goed gevulde salade of een kom soep met brood.

Tip twee: zorg voor afleiding. Stottelaar: "Geef jezelf een momentje rust; wat me-time. Doe wat yoga oefeningen op de slaapkamer, luister een leuke podcast, lees een boek, bel met een vriend of vriendin of loop een rondje."

De derde tip van Stottelaar is om minder snaaigoed in huis te halen en juist wel veel fruit en snackgroenten, zoals tomaatjes, paprika, komkommer, radijsjes. "Leg die in het zicht en berg de koekjes en het snoepgoed goed weg, zodat die niet voor het grijpen liggen."

Wat volgens de diëtist ook niet helpt is boodschappen doen op een lege maag. "Het is bewezen dat je dan meer snoepgoed en snacks meeneemt dan wanneer je met een volle maag boodschappen doet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie