Rusland draait de gaskraan open: 'We komen steeds meer klem te zitten bij de Russen'
- Nieuws
- Rusland draait de gaskraan open: 'We komen steeds meer klem te zitten bij de Russen'
De Russische president Poetin heeft staatsbedrijf Gazprom opdracht gegeven om de gasvoorraden in West-Europa aan te vullen met Russisch gas. Waarom doet hij dat, en wat gaan wij ervan merken? Blok&Toine vragen het aan energie-deskundige Remco de Boer.
Video niet beschikbaar
Het is nog niet bekend hoeveel gas en vanaf wanneer dat onze kant op komt, legt De Boer uit. "Alleen de aankondiging dat er gas deze kant op gaat komen, heeft al iets met de gasprijs gedaan."
Niet te hoog
Poetin vindt het fijn dat we nu afhankelijk zijn van zijn gas. "Er worden vreugdedansjes gedaan in het Kremlin. Hij wil niet dat de gasprijs té hoog wordt en dat we op iets anders overstappen. Dus de gasprijs moet hoog zijn, maar niet té hoog."
In West-Europa gebruiken we ontzettend veel gas en we gaan er mogelijk nog meer gebruiken. "We zijn van het overgrote deel afhankelijk van de import, en dus van Rusland. Nu Poetin deze aankondiging deed, daalde de gasprijs op de markten met 10 procent. Het is slechts een aankondiging, het is echt de markt, net als aandelen."
Meer importeren
Toch wordt de grote olifant in de kamer volgens energie-deskundige Remco de Boer niet besproken. "Deze week kwam het rapport over de ’staat van de Europese energiesector’ uit. Daaruit bleek dat de afhankelijkheid is toegenomen de afgelopen jaren."
Zo gebruiken we in Europa op jaarbasis 400 miljard kuub, op het hoogtepunt haalden we 80 miljard kuub uit Groningen. Volgend jaar is dit aantal 0, dan zie je dat er een gat valt en dat we meer moeten importeren, legt De Boer uit.
Niet op koers
Daarnaast blijkt vandaag dat Nederland nog steeds niet op koers ligt om de klimaatdoelen te halen. Dat nieuws moet wel in zijn context worden bekeken, aldus De Boer. "Hierbij moet écht een scheiding worden gemaakt tussen het rapport en de persberichten. Want als je daar op af gaat krijg je een vertekend beeld. De doelen zijn wel in zicht, maar alles heeft te maken met definities. Er is wel vooruitgang, dat zegt het PBL ook, maar er is nog veel te doen."
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.