Binnenland
NOS

Heeft Nederland zijn grenzen bereikt? 'Kijk naar de kansen en overeenkomsten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft Nederland zijn grenzen bereikt? 'Kijk naar de kansen en overeenkomsten'

In de serie 'Grenzen aan de groei' legt NOS Met het Oog op Morgen hedendaagse uitdagingen onder een vergrootglas. In deze uitzending behandelen we de ruimte in het Nederlandse landschap voor boeren, natuur en woningen. Rijksbouwmeester en architect Francesco Veenstra kwam naar de studio.

De Rijksbouwmeester adviseert de overheid over de inrichting van de leefomgeving. Veenstra kijkt daarmee ook naar de toekomst van het boerenlandschap. "Er is juist plek voor de boeren. Mijn verwachting is dat we meer boeren nodig hebben", stelt Veenstra.

Boeren

"Juist hebben we boeren nodig om het landschap op een goede, natuurlijk manier door te geven aan toekomstige generaties. Maar we moeten wel een enorme transitie maken in de landbouw. Er is altijd een weg vooruit en die gaat juist over gezamenlijk zorgen dat we landbouw natuurinclusief gaan voeren", aldus Veenstra.

"Je ziet nu een enorme strijd tussen mensen die inzetten op de stikstofdoelen en boeren die vasthouden aan wat er op dit moment is in de landbouwsector. Ik snap dat heel goed. Betekent dus dat de boeren beter perspectief moeten krijgen op de toekomst. We moeten dus zorgen dat de polarisatie vermindert en dat we het gesprek echt aangaan."

Woningbouw

"Iedereen moet onderdak hebben, dat is ook vastgelegd in de grondwet. Het aantal mensen per huishouden zal alleen nog maar verder toenemen. Daar is goede huisvesting voor nodig. Dus moeten we plekken vinden. Waar ik voor pleit is dat die plekken met name in bestaande stedelijke gebieden en dorpen zijn. Daar ligt de infrastructuur."

"We kunnen bijvoorbeeld grotere woningen verkleinen, of kantoorgebouwen ombouwen naar woongebouwen. Maar er zijn ook kleinere ingrepen mogelijk. Overal in Nederland is plek om meer woningen te realiseren", stelt Veentra.

Optimistisch

"Op bepaalde plekken, Rotterdam en Eindhoven bijvoorbeeld, wordt de lucht in gegaan met woningen. Verdichten betekent ook dat je met een soort chirurgische ingreep in bestaande wijken meer woningen kunt toevoegen. We moeten ons opnieuw verhouden tot hoe we samenleven met meer mensen, gebruikmakend van dezelfde voorzieningen."

"Architecten zijn van nature optimistisch", zegt Veenstra. "Dat hebben we ook nodig. We moeten kijken naar de kansen en naar de overeenkomsten van mensen in plaats van de verschillen uitvergroten."

oog grenzen aan de groei

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie